Dode rode ibis aangetroffen in Noordzee voor de kust van Egmond aan Zee

De 28-jarige kitesurfer uit Egmond aan Zee vond een dode rode ibis per toeval, tijdens het kiten twee kilometer uit de kust. “Het was een prachtig gezicht met helder water en ineens een rood bolletje”, aldus de surfer tegenover de nieuwswebsite NH Nieuws.

Eerst dacht de sporter aan een bos rozen, maar toen hij dichterbij kwam, herkende hij de van oorsprong Zuid-Amerikaanse rode vogel..

“Ik was eerst nogal nerveus om ‘m op te pakken, maar ik dacht: ik neem hem maar mee. Misschien kan ik de eigenaar nog opsporen met het bandje om de poot.”

Het laatste jaar is de rode ibis op meerdere plekken in de provincie Noord-Holland gespot: recent langs de snelweg A7 in Purmerend en vorige winter in de polders van Egmond aan den Hoef. Een rode ibis was in 2019 een keer tegen een raam van een schoolklas in Limmen gevlogen.

En dat is opvallend, want de rode Ibis komt in het wild namelijk voor in kustgebieden van noordelijk Zuid-Amerika: in Colombia, Venezuela en Suriname tot Brazilië, langs de gehele noordoostkust van de Amazone.

Vermoedelijk is de rode ibis uit een dierentuin ontsnapt of misschien bij een particulier. 

De dode ibis is in de wildopvang in Krommenie. Mogelijk wordt het daarna tentoongesteld in Rotterdam of Naturalis Biodiversity Center te Leiden.

error: Kopiëren mag niet!