Eddie Jharap: “Bedrijven die exporteren en valuta verdienen zullen crisis overleven”

Staatsolie zou failliet zijn als ze voor lokale consumptie zou produceren

Bedrijven die exporteren en vreemde valuta verdienen zullen met goed management de huidige crisis kunnen overleven.  Dit stelt Eddie Jharap, de gewezen directeur van Staatsolie via social media.

De voormalige Staatsolie-baas stelt verder, dat bedrijven die geen vreemde valuta verdienen moeite zullen hebben de bedrijfsvoering gaande te houden. Geschoold personeel zal wegtrekken, moeite om aan vreemde valuta te komen, geen importen van grondstoffen en onderdelen kunnen betalen. Net als in de jaren 1985-1995. Staatsolie exporteert vandaag de dag nog een groot deel van haar productie en verdient vreemde valuta. Als alle productie van ruwe olie omgezet zou worden in gasoline voor de lokale markt, dan zou het bedrijf vandaag de lokale markt geheel moeten subsidiëren, goedkope SRD’s verdienen, verlies laten en failliet gaan. Als Staatsolie alle gasoline nodig voor de lokale consumptie zou produceren, dan was het bedrijf vandaag failliet, aldus Jharap. 

Onshore is nog in de kinderschoenen

Jharap gaf eerder tegenover Dagblad Suriname te kennen dat hij ervan overtuigd is dat er nog veel olie te vinden is in het on-shore en near-shore gebied van Suriname. Die zit nog in de kinderschoenen. “Als je in een bepaald gebied geboord hebt en olie hebt gevonden of misschien niet, dan is er geen reden dat in de omliggende gebieden geen olie aanwezig is. Het is wel zo dat er heel veel boringen zijn gedaan. Maar, ik denk dat er nog veel te vinden is. Na een vondst verandert het beeld dat je hebt van een bepaald gebied, dan ga je nieuwe plannen maken.”

Volgens Jharap is de aandacht van het bedrijf verdeeld door de komst van onder andere de energieopwekking en de dam. “Investeren in de goudsector vind ik begrijpelijk en zelfs noodzakelijk gelet op de hoge prijs van goud op de wereldmarkt.” Maar, met de andere bijgekomen zaken, daar is Jharap niet blij mee. Staatsolie moet zich blijven focussen op onderzoek en op innovatie binnen het oliegebeuren. Jharap stelt ook, dat de export van Staatsolie-producten heel erg belangrijk blijft. Dollars hebben Staatsolie overeind gehouden tijdens de macro-economische crisis. In het buitenland krijg je een veel betere prijs voor je producten. Als je inkomsten in lokale valuta zijn wordt je meegesleept in een crisis veroorzaakt door mismanagement.

Staatsolie goed voorbereid

Jharap stelde verder, dat Staatsolie goed is voorbereid op de grote voorraden aan olie en gas. “De visie dat er genoeg kader en kennis in eigen huis is gerealiseerd. Als volk moeten wij voldoende mogelijkheden hebben. De contracten zijn goed. Wij zullen enorm veel geld binnenkrijgen in de komende jaren. Het systeem moet gehandhaafd blijven, we moeten kennis blijven opdoen. We moeten blijven werken. Het ligt aan de politiek om de grote hoeveelheden aan geld goed in te zetten. Ik wens dat we daarbij rekening blijven houden algemeen geldende normen en waarden”, aldus Eddie Jharap.

Hij is voor zijn bewezen diensten gedecoreerd met de hoogste onderscheiding van ons land. Jharap is drager van de grootlint in de Ereorde van de Gele ster.

SAM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: