USOPC: het gebaar van Saunders was niet in strijd met de demonstratieregels

Het Amerikaanse Olympisch en Paralympisch Comité zegt dat het gebaar van kogelstoter Raven Saunders tijdens haar medailleceremonie “respect had voor haar concurrenten en onze regels met betrekking tot demonstraties niet overtrad”.

Na het behalen van haar zilveren medaille op de Olympische Spelen op zondag, en nadat het Chinese volkslied voor winnaar Gong Lijiao speelde, hief Saunders haar armen boven haar hoofd en vormde een “X” met haar polsen.

Gevraagd door The Associated Press wat dat betekende, legde ze uit: “Het is de kruising van waar alle mensen die onderdrukt worden elkaar ontmoeten.”

Tijdens de persconferentie van het Internationaal Olympisch Comité maandagochtend zei woordvoerder Mark Adams dat het IOC contact had met de USOPC over de aflevering.

De USOPC bevestigde dat het “in gesprek” was met het IOC en World Athletics, dat de sport regeert. World Athletics President Seb Coe heeft eerder gezegd dat hij niet anticipeerde op sancties als de beslissing aan de federatie werd overgelaten.

De USOPC heeft verklaard geen sancties op te leggen aan atleten die op het podium demonstreren. Het IOC herzag zijn al lang bestaande beleid, maar handhaafde de regel dat demonstraties op de medailletribune werden verboden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: