Stichting Go Bana Suriname vervaardigt producten van bananenvezel uit de bananenstam

Stichting Go Bana Suriname is een organisatie die aandacht schenkt aan ons milieu. Met name maken zij tassen ter vervanging van de plastic tasjes die we zo makkelijk krijgen, maar die ons milieu verzieken. Specifiek leggen zij hun focus op bewustwording van dit probleem. Mevrouw Breeveld geeft de volgende informatie over Stichting Go Bana Suriname.

In Saramacca is in de Bed & Breakfast “Landgoed Linde’s Lust” de Galerie Go Bana te bezoeken (op afspraak 8820342). Meer dan 100 tassen, manden, matten etc. zijn hier te bewonderen en voor een zeer origineel cadeau ook te koop. Kosten variëren tussen €0,50 en €100 (met de schommelende koers zijn de prijzen in € bekendgemaakt maar u kunt ook in SRD betalen. De producten zijn ook te koop via de webshop www.gobanasuriname.com/webshop en aan de WakaPasi Kronto 1 bij Stichting Amazone Markt.

Vijftien vrouwen uit diverse plaatsen (Apoera, Kalebaskreek, Creola, Nw Amsterdam, Paramaribo en Columbia) zijn actief bezig met de bestellingen te maken. Allerhande tassen, onderzetters, oorbellen, kleppetten en matten zijn gevraagde producten. Wij hopen  zodra de algemene gezondheid het toelaat wederom workshops te kunnen gaan geven in Paramaribo, voor personen die interesse hebben om deel uit te maken van het Team Go Bana Suriname. Ook voor mij is het een parttime bezigheid. Ik haal tegen betaling stammen uit de buurt, (hebt u pas bananen of bacoven geoogst? Op Catharina Sophia, Sidoredjo tot Calcutta kunt u contact met mij opnemen. Ik kan per rit ca 20 stammen komen halen van minimale lengte 1 meter 50). Daarna wordt de stam gesneden in de lengte en de bladen los gemaakt om die één voor één door de pers te halen (banana fiber extractor). Na het drogen worden de bundels naar de vrouwen gedistribueerd. Wij hopen dat covid + de regentijd snel voorbij zijn omdat het vrije verkeer door de beperkingen (lockdowns en slechte wegen) moeilijk is. Toch is het gelukt om o.a. uit Apoera een nieuwe collectie tasjes van mevrouw Rena de Freitas te krijgen. Wij zijn er bijzonder trots op al die mooie producten te kunnen aanbieden. Het begon allemaal toen een Hongaarse vriendin op vakantie bij mij was en in die cultuur wordt ook veel met vezels gewerkt, bv linnen van vlas. Zij is op internet gegaan en heeft de bananenvezel industrie in India en Afrika ontdekt aldus Breeveld. Op Landgoed Linde’s Lust kunt u een rondleiding boeken en zelf meemaken hoe de vezel gemaakt wordt en zelf iets met vezel maken als souvenir.

(Khoesiaal P. )

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: