Alcoholhoudende drank drinken na vaccinatie wordt over het algemeen afgeraden

Veel burgers vragen zich af of ze na een Covid-19 prikje alcoholhoudende drank mogen drinken. Het is namelijk zo, dat een vaccin voorkomt dat iemand erg ziek wordt. Om een vaccin optimaal te laten werken, helpt het als de weerstand van een persoon op zijn best is op het moment dat hij of zij wordt gevaccineerd. Als iemand gevaccineerd wordt en zijn of haar weerstand is laag, kan het juist ervoor zorgen dat het vaccin minder goed werkt. 

Als men alcohol drinkt, is de weerstand ook lager. Sommige deskundigen raden mensen aan om rond de tijd van hun Covid-19-vaccinatie geen alcohol te drinken. Ze stellen dat alcoholconsumptie de immuunreactie verzwakt.

Uit wetenschappelijke studies blijkt, dat overmatige alcoholconsumptie inderdaad de immuunreactie verzwakt, wat het advies ondersteunt om overmatig drinken in het algemeen, en vooral rond de tijd van vaccinatie, te vermijden. Een lage alcoholconsumptie lijkt echter geen negatief effect te hebben op het immuunsysteem. Momenteel wordt geen advies gegeven over alcoholconsumptie na de Covid-19-vaccinatie door vaccins als AstraZeneca, Pfizer en Moderna. Overmatige alcoholconsumptie moet worden vermeden, maar matige alcoholconsumptie lijkt geen negatieve effecten te hebben op de effectiviteit van vaccinatie. Of dit ook het geval is voor vaccinatie tegen Covid-19 is nog niet goed onderzocht.

Assembleelid Dew Sharman (VHP), die in het dagelijks ook arts is, zegt in een reactie: ‘Alcohol wordt in het algemeen afgeraden, maar het is niet verboden.’

SK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: