Warana-zeeschildpad met GPS-zender onderweg van Frans Guyana naar Suriname

GPS-Arriba project Frans Guyanese organisaties ter bescherming van zeeschildpadden

Het World Wildlife Fund, WWF, in Frans Guyana is samen met de Regional Fisheries Council, de Kwata non-gouvernementele organisatie en het Franse Centre National de la Recherche Ccientifique CNRS het project Arriba gestart, gefinancierd door het Franse Office Français de la Biodiversitét,OFB.

‘Het WWF werkt al meer dan 10 jaar samen met vissers om de incidentele vangst van schildpadden te verminderen, en dit project heeft tot doel de satellietzender (GPS, Global Positioning System) te gebruiken om realtime informatie over de locatie van schildpadden met vissers te delen. Tegelijkertijd leiden functionarissen van de Regionale Visserijraad bijeenkomsten met kustvissers om hen goed te informeren’, zo laat het WWF in Frans Guyana Dagblad Suriname weten.

De Olive-Ridley of Warana-zeeschildpad is in Suriname uiterst zeldzaam geworden (bevolkingsdaling van 95% vanaf eind jaren ‘60, vanwege massale eierverzameling en bijvangst) en de laatste belangrijke broedplaats voor de Guyana’s bevindt zich nu rond Cayenne.

De warana of dwergschildpad is met een schildlengte van ongeveer 70 centimeter een van de kleinere soorten zeeschildpadden. De kleur van het schild is groen, de onderzijde van het lichaam is lichter.

Maar, de soort foerageert van de grote estuaria van de Guyana’s, dus een regionale samenwerking is nodig om hem goed te beschermen, aldus het WWF.

Afgelopen week is een Warana-zeeschildpad door het Amerikaanse bedrijf Wildlife Computers Portal in het kader van het Arriba-project uitgerust met een satellietzender, in de hoop haar tijdens haar broedseizoen te kunnen volgen. Maar, vlak na haar nestelen vorige week is ze blijkbaar vertrokken voor migratie. Inmiddels is de zeeschildpad de Surinaamse wateren binnen gezwommen, mogelijk om te foerageren op de Marowijnerivier. Haar dagelijkse tracking is via deze link te zien en te volgen: https://my.wildlifecomputers.com/data/map/?id=60cc76ff2c72b0482c27e87d

Het doel blijft om schildpadden op te sporen om lokale vissers te informeren over mogelijke concentraties van schildpadden bij broedstranden, om grote incidentele vangstrisico’s te voorkomen.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: