Tweede prikje met een ander vaccin dan bij eerste prikje nog niet aan de orde in Suriname

Wereldwijd zijn vandaag de dag discussies gaande onder deskundigen over het mixen, het combineren van vaccins. Er zijn landen die inmiddels toestaan dat iemand na een eerste prikje bij de tweede vaccinatie een ander vaccin toegediend mag krijgen. Maar, in Suriname is dit nog geen issue, omdat er op dit moment alleen nog wordt gewerkt met het AstraZeneca-Vaccin. In een reactie zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid wel in gesprek met Dagblad Suriname, dat hij ‘de deskundigen laat vragen om hierover uit te komen’.

Wie bijvoorbeeld in Nederland al een eerste prik heeft gehad (van AstraZeneca, Pfizer of Moderna), mag vervolgens geen ander vaccin toegediend krijgen, zoals het Janssen-vaccin, bij een tweede vaccinatie. ‘Je moet dat ook niet willen’, zei een woordvoerder van de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) afgelopen week in lokale media. ‘Het is niet bekend of Janssen na een eerste dosis van een ander vaccin veilig en werkzaam is. Bij het maken van een afspraak en op de priklocatie controleren we of mensen al een vaccinatie hebben gehad.’ 

‘Mix-dosis levert betere immuunrespons op’

In onder andere Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen en Zweden krijgen mensen die een eerste dosis AstraZeneca hebben gehad, een tweede prik van Pfizer of Moderna. Volgens die landen en de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, zijn er inmiddels voldoende aanwijzingen dat het mixen van vaccins veilig en effectief is. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs, dat een mix een betere immuunrespons oplevert dan twee doses van hetzelfde merk. Proefpersonen die AstraZeneca én Pfizer kregen, maakten meer antistoffen aan dan mensen die een dubbele dosis AstraZeneca kregen. Ook leidde dat tot een sterkere reactie van de zogenoemde T-cellen, die helpen bij de afweer tegen het virus. 

Wel zou uit een Engelse studie blijken, dat het ‘mixen en matchen’ meer milde bijwerkingen gaf zoals koorts en hoofdpijn. Dat komt mogelijk door de sterkere immuunrespons die in het lichaam wordt opgewekt. Bij de Engelse studie was de interval tussen de twee prikken maar vier weken. 

Volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is er nog te weinig bekend over de veiligheid en werkzaamheid van zo’n vaccinmix. De Gezondheidsraad is om advies gevraagd. Tot die tijd is er één kleine uitzondering. Alleen mensen die na hun eerste prik te maken hebben gekregen met een ernstige bijwerking of allergische reactie, kunnen een tweede prik krijgen van een ander merk.

‘Wij hebben dit issue nog niet gehad’

Minister Ramadhin: ‘In het kader van mixen, dan moet je kijken naar de technologie die achter het vaccin staat. Zo is bekend dat je bijvoorbeeld Pfizer met Moderna mag mixen, want ze zijn van dezelfde technologie,. Het vaccineren duurt nu eigenlijk pas zes, zeven maanden, Er komen steeds meer data boven water. We hebben hier voorlopig alleen AstraZeneca. Wij hebben dit probleem nog niet gehad of deze issue.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: