Regering doet maandag mededelingen over brandstofprijs

De regering doet maandag 21 juni nadere mededelingen over de aanpassing van de brandstofprijzen. Dit gebeurt tijdens de voortzetting van de behandeling van de begroting over 2021 en het Herstelplan in de Assemblee, wanneer vanuit de regeringstafel dan de beantwoording zal plaatsvinden op de vele vragen en opmerkingen van Assembleeleden.

De eerste ronde van de debatten voor het parlement zijn vrijdagavond afgesloten. Vlak voor de afsluiting vroeg het Assembleelid Melvin Bouva (NDP) de regering of zij nadere mededelingen kan doen omtrent een op handen zijnde nieuwe verhoging van de brandstofprijzen waarover sedert vorige week geluiden in de samenleving de ronde doen. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zei in reactie daarop, dat de mededelingen over de brandstofprijzen maandag onderdeel zullen zijn van de beantwoording door de regering op vragen en opmerkingen vanuit het parlement.

Dagblad Suriname verneemt, dat de nieuwe brandstofprijzen feitelijk reeds vrijdag bekend gemaakt zouden worden. De brandstofprijs van benzine zou in de buurt van SRD 15 komen te liggen. Een verhoging van de brandstofprijs zat er aan te komen, omdat met het loslaten van de wisselkoers er geen aparte (lagere)douanekoers meer bestaat. Alle importen worden op basis van de vrije wisselkoers afgehandeld. Daarnaast speelt de factor van de internationale olieprijs ook een rol voor de brandstofprijs aan de pomp. De prijs voor een barrel (vat) olie noteerde vrijdag op de internationale beurs US$ 73,51. In mei lag de prijs voor een vat olie gemiddeld rond de US$ 62,26.

Ondertussen heeft de regering bekendgemaakt de aangekondigde verhoging van stroomtarieven nader te zullen bekijken. Vanuit de samenleving en het parlement zijn ernstige bezwaren gemaakt over de opbouw van de nieuwe stroomtarieven. Deze zouden niet zozeer gebaseerd zijn op stroomverbruik, maar meer op de fases van de stroomaansluiting.

ss 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: