President Santokhi noemt verhoging stroomtarieven redelijk

President Chandrikapersad Santokhi heeft dinsdag 8 juni in De Nationale Assemblee verduidelijkt, dat de op handen zijnde aanpassing van de stroomtarieven redelijk is. Een klein huishouden met een 1 fase aansluiting die normaliter maandelijks SRD 37 betaalt, zal bij aanpassing van de stroomtarieven SRD 50 betalen. Een stroomrekening van SRD 56 wordt straks SRD 100 per maand. Een groot huishouden die thans SRD 1.033 betaalt, krijgt straks een rekening van SRD 1.388. De aanpassing van de stroomtarieven zullen per 1 juli ingaan. 

Deze week nog zal de Raad van Minister de nieuwe tarievenstructuur voor elektriciteit goedkeuren. 

De nieuwe tarievenstructuur is gebaseerd op het zoveel mogelijk ontzien van kleine huishoudens. De EBS-tarieven zullen bestaan uit een vast tarief en een verbruikstarief. Afhankelijk van het type stroomaansluiting zal het basistarief vanaf SRD 216 bedragen. Het verbruikstarief zal gebaseerd zijn op het reëel gebruik en zal liggen tussen SRD 1,05 en SRD 1,21 per Kwu. Voor vooral de grote huishouden c.q. grootverbruikers zal men meer betalen naargelang men meer verbruikt. De stroomrekening gaat men dus zelf in de hand hebben. 

Met de aanpassing van de stroomtarieven wordt de subsidie die de overheid jaarlijks aan EBS verstrekt (objectsubsidie), thans verlegt naar de subject c.q de kleinverbruikers. Volgens de president verstrekt de overheid jaarlijks ruim SRD 1 miljard subsidie aan de EBS. Dit impliceert dat de grootverbruikers, die het meestal kunnen permitteren, met de huidige tarievenstructuur ook gesubsidieerd worden. In het kader van het verminderen van de overheidsuitgaven wordt de subsidie aan de EBS thans afgebouwd. De subsidie gaat nu meer naar de kleinverbruikers. 

Volgens de tijdslijn in het Herstelplan moet de EBS uiterlijk 2023 helemaal op zichzelf kostendekkend haar bedrijfsvoering moeten draaien. 

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: