Spuikleppen Afobakadam vanaf woensdag 9 juni gedeeltelijk open

De spuikleppen van de Afobakadam zullen vanaf woensdag 9 juni worden geopend om water uit het stuwmeer te lozen. Op die manier moet het waterniveau geleidelijk dalen, zo bericht Staatsolie dinsdagmiddag 8 juni.

Als gevolg van zware regenval van de afgelopen twee maanden is het waterniveau in het stuwmeer sneller dan normaal gestegen. Op dit moment is de waterstand van het stuwmeer 262.5 voet, terwijl deze een maximum van 265 voet mag bereiken. 

Om hierop in te spelen zullen enkele spuikleppen vanaf woensdag geopend worden. De spuikleppen zullen met tussenpozen opengedaan worden om rekening te houden met het getij van de Surinamerivier. Op deze manier wordt er alles aan gedaan om eventuele negatieve effecten benedenstrooms van het stuwmeer zoveel als mogelijk te beperken. Het spuien gebeurt hierdoor over een langere periode en kan afhankelijk van de regenbuien tot eind augustus duren.

De ministers van Natuurlijke Hulpbronnen en Regionale Ontwikkeling zijn schriftelijk geïnformeerd hierover en via de districtscommissarissen van Brokopondo, Para, Commewijne en Paramaribo zal ook de plaatselijke bevolking tijdig geïnformeerd worden over de periodes van het spuien. 

Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) benadrukt dat het spuien het gevolg is van de verhoogde regenval en zal er alles aan doen om het spuien binnen controleerbare hoeveelheden te houden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: