Regering Santokhi-Brunswijk wil naast Kaloti meer goudexporteurs in de markt

‘Kaloti blijkt alleenrecht voor export goud te hebben en dat viel niet in goede aarde in ons beleid’

President Chandrikapersad Santokhi wil graag dat er meer goudexporteurs op de markt komen. Nu is Kaloti (Mint House in het district Para, maar het bedrijf Kaloti opereert internationaal en heeft haar basis in Dubai) de belangrijkste exporteur van goud in het land. ‘Maar, we zijn er achter gekomen, dat Kaloti het alleenrecht heeft en dat viel niet in goede aarde in ons beleid.’ Dat zei de president zaterdagochtend, 24 april, in gesprek met presentator Faried Pierkhan van het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN TV.

In het gesprek met Pierkhan ging Santokhi in op de goudsector. ‘Op dit moment heeft Suriname een jaarlijkse goudproductie van US$ 500 miljoen, let wel, alleen van de kleinschalige goudsector, dus niet van de grote multinationals IAmGold en Newmont. Als wij hier een 10 procent uit kunnen halen voor ons nationaal inkomen, voor het volk van Suriname, dan is het aardig. De royalty bij de exporteur  is verhoogd naar 4.5 procent en dat is bij Staatsbesluit vastgelegd. Er zijn maar twee exporteurs op dit moment. Een is Kaloti en we hebben met ze gesproken. Maar, volgens de Belastingwet moet dat van de royalty’s bij wet worden bepaald en niet bij Staatsbesluit.’

‘Er moet verruiming van de export komen’

‘Kaloti is een buitenlands bedrijf en de Staat Suriname heeft 10 procent aandelen. Wij zijn de mening toegedaan, dat er verruiming moet plaatsvinden van export. Er moeten meer spelers komen, ik wil geen monopolie hebben, op een geordende wijze met inachtneming van onze National Risk Assessment en daarvoor zijn nieuwe richtlijnen ontwikkeld. Maar, toen bleek dat Kaloti van de vorige regering een algemene beschikking gekregen heeft voor exclusief recht, alleenrecht, om goud te exporteren. En dat viel niet in goede aarde in ons beleid. Wij zijn juist voorstander van een stukje ordening, meer ruimte geven. Dus we zitten met een issue. We hebben een goed gesprek gehad met Kaloti, dus we willen even kijken hoe we met dit vraagstuk verder gaan. De Centrale Bank van Suriname en de Deviezencommissie komen over zo’n twee weken met hun advies in deze kwestie. We hebben een overzicht gehad van wat er bij Kaloti aan goud is binnen gekomen om te zuiveren, maar we moeten nog meer cijfers krijgen, onder andere cijfers van de export.’

Kaloti is wereldwijd niet onomstreden

Kaloti heeft overigens de afgelopen jaren internationaal diverse malen negatief het nieuws gehaald en is onderwerp van onderzoek geweest van onder andere het Amerikaanse ministerie van Financiën en van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), dat eind 2020 uitvoerig heeft bericht over de praktijken van Kaloti. Hierover meer in Dagblad Suriname van maandag 26 april.

PK

error: Kopiëren mag niet!