Minister Ramadhin: ‘Weekend total lockdown wordt gecontinueerd’

‘We staan letterlijk aan de rand van de afgrond in onze gezondheidszorg’ – Alle scholen blijven tot nader orde gesloten

Tijdens een zondagmiddag 25 april gehouden Covid-19 update persconferentie van het Outbreak Managementteam en de gezondheidsautoriteiten zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zeer bezorgdheid te zijn over het aantal personen dat Covid-positief is getest met buitenlandse varianten, vooral de Braziliaanse- en Britse variant. 

‘De afgelopen dagen hebben we een enorme stijging gezien van het aantal positieve gevallen. We zitten midden in de derde golf. Het is fors opgelopen, en we zien ook een snelle verspreiding van de varianten. Over de periode van 23 maart tot 8 april hebben we weer samples opgestuurd naar het RIVM in Nederland en bijna 73 procent bleek een variant te zijn, met name de Manaus- (Braziliaanse) en Britse variant en in mindere mate de Zuid-Afrikaanse variant. Dat leidt tot bezorgdheid. De varianten zijn zich dus aan het verspreiden’, zei minister Ramadhin.

‘Wij verwachten dat het aantal positief geteste personen een toenemende stijgende trend zal blijven vertonen. Het pakket aan maatregelen moet de Covid-19 opmars kunnen beteugelen, met de inzet van eenieder, de zorgsector en de samenleving. We staan letterlijk aan de rand van de afgrond in onze gezondheidszorg.’

‘We zijn er nog niet’

‘We zijn er nog niet en zeker nog niet bij de piek in de derde golf. De situatie in de ziekenhuizen is nijpender geworden. Men kan het niet meer aan door het toenemend aantal besmettingen. We willen de druk op de zorg niet laten toenemen. Er wordt gekozen voor een strategie dat een positief getest persoon thuis moet herstellen. De tenten zijn vol, de Covid-afdelingen zijn vol in ziekenhuizen. Eerste opschaling is bereikt en er zijn nog 60 bedden beschikbaar, maar je hebt zorgpersoneel nodig en dan zal de reguliere zorg moeten worden uitgesteld. Poliklinische zorg moet ook worden afgeschaald, op een verantwoorde wijze en in overleg met de directies van ziekenhuizen. Deze week is er een zoom-sessie met alle artsen om de Covid-zorg te blijven steunen. Wij willen draagvlak krijgen van alle artsen om de crisis en de afgrond van de zorg te voorkomen.’

‘Pakket aan maatregelen is cruciaal’

Minister Ramadhin waarschuwde, dat het ‘zeer reëel’ is ‘dat personen die kwetsbaar zijn eerder zullen overlijden door het niet beschikbaar zijn van levensreddende zorg. We moeten begrijpen dat een pakket aan maatregelen cruciaal is en om verdere import van varianten te beperken. Een total lockdown is niet uitgesloten. Komende week zullen wij de situatie verder analyseren en bij verdere afstemming zullen passende maatregelen volgen.’ 

‘Weekend lockdown wordt voortgezet, scholen blijven dicht’

De maatregelen worden gecontinueerd. ‘Er moet een balans in maatregelen zijn om de gezondheidszorg te beschermen en de economische situatie niet te ontwrichten. 

Daarom worden de weekend lockdowns gecontinueerd, maar uiteraard, indien de situatie verbetert dan worden de maatregelen herzien.’

Van vrijdagavond 30 april acht uur tot en maandagochtend 3 mei vijf uur. Van maandag 26 april tot en met vrijdag 30 april geldt de avondklok van acht uur ‘s avonds tot maandag 3 mei vijf uur ‘s ochtends. 

De scholen op elk niveau blijven tot nader orde gesloten.

PK

error: Kopiëren mag niet!