‘Corruptiebestrijding heeft hoogste prioriteit, maar het OM is onderbezet en Covid speelt ook een rol’

President Chandrikapersad Santokhi zei zaterdagochtend, 24 april, in gesprek met presentator Faried Pierkhan van het programma Kal Aaj Aur Kal op RBN TV, dat corruptiebestrijding de hoogste prioriteit heeft binnen de regering, ‘maar, het Openbaar Ministerie (OM) is nog steeds onderbezet en Covid speelt ook een rol’.

In de samenleving is veel kritiek op de volgens velen trage gang van zaken rond het bestrijden van corruptie en schuldigen voor de groene tafel te krijgen.

Santokhi: ‘De geluiden die je hoort begrijp ik best. Voor de verkiezingen hebben we campagne gevoerd, we gaan het geld halen, dat gaan we ook doen. Maar, als regering ben je niet de autoriteit om verdachten op te pakken en op te sluiten. We kennen onze verantwoordelijkheid, de constitutionele verantwoordelijkheid. Daarbinnen moeten we ervoor zorgdragen dat corruptie wordt aangepakt.’

‘Er zijn nu extra Officieren van Justitie en rechercheurs’

‘Corruptiebestrijding heeft de hoogste prioriteit voor de regering, maar het OM is onderbezet en Covid speelt ook een rol. Er zijn nu extra rechters en Officieren van Justitie en de zaken worden nu aangepakt. Volgt u de zaken. Naschoolse Opvang, Carifesta, ja er is vertraging ontstaan, maar nu met nieuwe Officieren van Justitie en rechercheurs worden zaken aangepakt.’

President Santokhi zei ook, dat de Anti-Corruptiewet nog niet volledig werkt. ‘De Staatsbesluiten en instituten moeten in place komen. Concept staatsbesluiten zijn af. Gesproken wordt met notarissen. Men moet niet het gevoel krijgen dat anti-corruptie handelingen niet strafbaar zijn, dat zijn ze wel. Wat niet ging werken was de gekozen en benoemde functionaris, zij moeten hun vermogen bij een notaris aangeven. Hun vermogen wordt gevolgd. Als er illegaal groei is van vermogen, dan wordt het aangepakt. ‘

‘Door misdaad verkregen financieel vermogen afpakken’

Over de recent geïnitieerde samenwerking tussen de Belastingdienst en het OM zei de president dat er met de procureur-generaal gesproken is over ‘een traject van strafrechtelijk onderzoek en financieel strafrechtelijk onderzoek om door misdaad verkregen gelden af te pakken’.

‘Als ze hier gestolen hebben en hun vermogen is toegenomen, dan moet de Belastingdienst optreden. Er moet een wet komen voor het instellen van een fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst. Nu zie je dat bij de rechterlijke macht er ook mensen komen die gelden moeten terugstorten. Het Wetboek van Strafvordering wordt nog aangepast, waardoor er meer bevoegdheden komen voor gerechtelijke autoriteiten om financieel vermogen af te pakken en georganiseerde misdaad aan te pakken.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!