Willy Soemita 85 jaar

De voormalige voorzitter van de politieke organisatie Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil (KTPI) viert vandaag zijn 85ste verjaardag. Willy Soemita is de zoon van KTPI-oprichter Iding Soemita. De Kaum Tani Persatuan Indonesia (KTPI) werd op 28 november 1949 opgericht door Inding Soemita, waarvan later de naam werd Kerukanan Tulodo Pranatan Inggil. Willy Soemita ging als jongen met zijn vader naar politieke bijeenkomsten. Hij werd opgeleid om de partij over te nemen. In 1972 nam hij het voorzitterschap over. Soemita heeft afwisselend in het parlement gezeten en is minister geweest. Hij was in zijn glorieperiode de onbetwiste leider van de Javaanse gemeenschap.

Carrière

In 1973 werd de NPK-regering gevormd. De KTPI mocht de scepter zwaaien op de departementen Landbouw, Veeteelt en Visserij en Sociale Zaken. Soemita zelf werd minister van Landbouw. In 1977 kwam aan het licht dat hij steekpenningen had aangenomen bij de uitgifte van landbouwgronden in de vorige periode. Soemita werd veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf en moest aftreden.

Hij bleef voorzitter en actief in de politiek. Na tien jaar werden in 1987 weer verkiezingen uitgeschreven. De KTPI, NPS en VHP vormden het Front voor Democratie en Ontwikkeling en won op grandioze manier met veertig zetels de verkiezingen. Soemita kwam terug als minister op Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Het was wettelijk mogelijk gemaakt dat hij ondanks een eerdere veroordeling weer een ministerspost kon bekleden. Tot 1996 was Soemita minister, laatstelijk op het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Daarna begon in zekere mate de afgang van de KTPI. In november 2019 heeft Soemita de voorzitterschap formeel overgedragen aan Iwan Ganga. Soemita heeft de KTPI langer dan veertig jaren geleid.

Hoogste onderscheiding en laatste verkiezingen

In november 2017 kreeg Soemita, de toenmalige voorzitter van de KTPI, de hoogste nationale onderscheiding uit handen van toenmalige president Desi Bouterse. Soemita werd drager van het Grootlint in de Ereorde van de Gele Ster. Ex-President Bouterse benadrukte dat Soemita samen met anderen een voorvechter van het vredesproces was. “Daarom wordt u onderscheiden, als deel van de geschiedenis.” In 2010 behaalde de KTPI 2 zetels in Mega-Combinatie verband. Na de verkiezingen van 2010 leed de KTPI door interne afbreuk. Bij de verkiezingen van 2015 was de KTPI eerst onderdeel van de combinatie V7 en stapte later eruit. Toen behaalde de KTPI geen zetels meer. Voor de afgelopen verkiezingen waren politieke combinaties verboden voor de verkiezingen. De KTPI trok samen op met partijen die vooral gedragen worden door de Javaanse gemeenschap. De eenheidsbeweging bestond met name uit Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur, Waldi Nain van de PDO en John Nasibdar van Nieuw Suriname en de KTPI. De KTPI ging onder de vlag van de PL verder en uiteindelijk ging de PL een lijstverbinding aan met de Abop.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: