Minister Levens: “Alle kinderen binnenland krijgen laptop”

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft deskundigen aangetrokken om het digitaliseringsplan vorm te geven. In dat kader krijgen de kinderen van het binnenland allemaal een laptop. Dit maakte minister Marie Levens bekend in Welingelichte Kringen. Zij verduidelijkte dat dit geenszins de bedoeling is dat online werken verplicht is. Volgens de minister heeft het Onderwijsministerie zo een instructie nimmer gegeven, daarvan zijn de leraren en ouders eveneens op de hoogte.

“Je mag de ouders niet opschepen met extra kosten. Als je overeenkomt met de ouders dat er online gewerkt wordt dan mag dat, maar het is niet verplicht”, zei Levens. Bij geen online begeleiding worden er dan andere afspraken gemaakt met de leraar en wordt op school het een en ander afgehandeld, ook de radio en televisie zal ingezet worden. De minister liet weten dat er werkgroepen zijn ingesteld om lesmateriaal voor de kinderen samen te stellen, die erop zijn afgestemd om de kinderen zelfstandig te laten werken in plaats van dat steeds de hulp van een ouder, broer of zus nodig is.

“Communicatie is een groot vraagstuk”

Alhoewel er constant gepredikt wordt door de minister dat de stakeholders betrokken worden, vernemen veel leraren informatie niet via gesprekken met het ministerie. De minister gaf hierop het volgende te kennen. “Communicatie is een groot vraagstuk; ons ministerie heeft geen 500 ambtenaren, maar 17.500. Ik kan niet met al die 17.500 ambtenaren afzonderlijk communiceren, dus zijn wij aan het decentraliseren. We hebben de verantwoordelijkheden gedeeld. De schoolhoofden krijgen meer verantwoordelijkheden, ze mogen bijvoorbeeld op hun school de instructies van het ministerie interpreteren zoals het past in hun wijk en mogelijkheden”, aldus minister Levens.

1000 Tablets van Huawei ontvangen in mei 2020

In mei vorig jaar ontving toenmalige onderwijsminister Lilian Ferrier 1000 tablets en routers van de Chinese telecomgigant Huawei. Volgens Ferrier waren deze bestemd voor 100 scholen. Ferrier zei bij de overhandiging dat er goed gebruik zou worden gemaakt van de tablets, vooral ook in de districten en het binnenland. Juist door de Covid-19 situatie is het belang van afstandsonderwijs nog urgenter geworden. Echter is nooit bekendgemaakt welke scholen precies in aanmerking zijn gekomen voor deze spullen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: