Minister Ramadhin: ‘Suriname is geselecteerd voor AstraZeneca-vaccin via Covax’

‘Suriname is geselecteerd voor het AstraZeneca-vaccin via Covax.’ Dat zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Op dit moment zouden wij in aanmerking kunnen komen voor een hele kleine groep, 0,25 procent van de populatie, aan Phizer. Intussen is zaterdag bekend geworden, dat maar 18 landen in aanmerking zijn gekomen van de 72, en Suriname zit daar helaas niet bij, maar wij zijn wel gekozen en geselecteerd voor het AstraZenaca-vaccin voor  een aantal van 79.200 doses, waarvan 30 procent in het eerste kwartaal van 2021 zal arriveren en de rest, 70 procent, in het tweede kwartaal.’

  • Covax is de vaccinpijler van de Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT), een wereldwijde samenwerking om de ontwikkeling, productie en eerlijke toegang tot nieuwe Covid-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen en om ervoor te zorgen dat ze de armste landen ter wereld bereiken. Het is een partnerschap tussen vaccinatie-alliantie Gavi, de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Als partners delen ze hun unieke ervaring en uitgebreide netwerken op het gebied van vaccins, in samenwerking met fabrikanten en partners om ervoor te zorgen dat de vaccins iedereen bereiken en vaccinatie nationalisme tegen te gaan.

‘We zijn op verschillende trajecten bezig te kijken in de wereld hoe we aan nog meer typen of meer merken vaccins kunnen komen, dus daarover nog wat informatie in de nabije periode. Wel wordt ook een nationaal fonds ingesteld voor vaccins en dat nationaal fonds zal bestaan uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven,  de ministeries van Volksgezondheid, Financiën en Buitenlandse Zaken en daar zullen mensen in de gelegenheid  gesteld worden om te mogen helpen funden van het vaccin, dus fondsen gaan we daar verzamelen.’

‘Gegevens geteste personen veilig opgeslagen’

Ramadhin zegt verder, dat de opslag van gegevens van op Covid-19 geteste personen in databases geschiedt bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). ‘Alles is veilig opgeslagen conform de daarvoor geldende richtlijnen.’ 

In Nederland werd eind januari bekend, dat persoonsgegevens van tienduizenden mensen die zich op het Coronavirus hadden laten testen, op eenvoudige manier toegankelijk zijn in een database van een commercieel testbedrijf. Via die database zijn onder andere paspoortnummers, e-mailadressen en uitslagen van geteste personen te bekijken. Onderzoeken kregen toegang tot een WhatsApp-groep waarin 300 werknemers van het testbedrijf zitten. In die groep werden inloggegevens gedeeld waarmee redacteuren van een tv-actualiteitenprogramma in de database van het bedrijf konden komen.

‘Gele Koorts boekje vooralsnog het vaccinatiepaspoort’

De invoering van een zogenoemde vaccinatiepaspoort is volgens minister Ramadhin ‘in de planning’. ‘Vooralsnog gaan we gebruik maken van het Gele Koorts boekje. Maar, we kijken ook een beetje verder, innovatief uit naar modernere wijzes van documentatie van het vaccin via een digitale manier. Dus, we zijn daarover bezig na te denken.’ 

‘Kans is altijd aanwezig dat iemand met Britse Covid-variant het land binnen komt’

Tot slot gaat de minister kort in op het feit, dat op Trinidad & Tobago onlangs de Britse variant van het Covid-virus is opgedoken. Vanuit Trinidad zijn wekelijks nog vluchten op Guyana. Daardoor is de kans reëel aanwezig, dat de Britse variant op een moment ook in Suriname kan opduiken, via Guyana.

Ramadhin: ‘De Britse variant is opgedoken op Trinidad, dat klopt. De grens tussen Guyana en Suriname is formeel gesloten, er mogen geen toeristen vanuit Guyana komen, alleen expats. De kans is altijd aanwezig, dat je iemand hebt met die variant die het land binnenkomt. Maar, we hebben inmiddels ook materiaal opgestuurd naar Nederland, naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, om te testen of wij hier dat virus hebben of niet.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: