Akiemboto meldt zich aan voor Assembleevergadering, maar wordt niet door voorzitter toegelaten

NDP’er Sergio Akiemboto wilde dinsdagmiddag de presentielijst van De Nationale Assemblee (DNA) tekenen om de huishoudelijke vergadering bij te kunnen wonen, maar Assembleevoorzitter Marinus Bee stak daar een stokje voor en weigerde hem de toegang, waarop Akiemboto de vergaderzaal weer kon verlaten. Volgens Bee was Akiemboto niet geconvoceerd voor de vergadering. Bij het agendapunt Mededelingen zou de ontslagbrief van Akiemboto en de intrekking van die brief aan de orde komen. 

Er is de afgelopen dagen veel in de samenleving gediscussieerd over de gang van zaken rond het vertrek van Akiemboto uit het parlement en over zijn besluit kort daarna om toch weer plaats te willen nemen in de Assemblee. Deskundigen, maar ook coalitieleden, verschillen echter van mening over de vraag of de gang van zaken rond het in behandeling nemen van de ontslagbrief van de oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen wel correct is geweest. 

Wettelijk gezien had de brief gericht moeten worden aan president Chandrikapersad Santokhi, die de brief moet doorsturen naar de leiding van De Nationale Assemblee. President Santokhi heeft beide brieven tegelijk gestuurd. Volgens hem zijn er geen juridische gevolgen, omdat de eerste brief abusievelijk gedateerd was 5 januari 2020, in plaats van 2021. Die brief werd ingetrokken. De intrekking van zijn ontslagbrief heeft Akiemboto op 22 januari bij het parlement aangeboden.

De fractie van de NDP vindt dat Akiemboto terug mag komen op zijn besluit en dat de brief van de president duidelijk is. De fractie kwam maandag met een verklaring:

‘De president, Z.E. dhr. C. Santokhi heeft in zijn correspondentie naar De Nationale Assemblee, de dato 21 januari 2021, bevestigd dat er geen rechtsgevolgen kunnen worden verbonden aan de toen ingediende ontslagbrief. Hieruit constateren wij dat de dhr. Sergio Akiemboto zijn werkzaamheden kan continueren als NDP-volksvertegenwoordiger in De Nationale Assemblee, op basis van artikel 68 van de Grondwet en de wet van 2016, die niet wordt ingezet door DNA.’ 

Akiemboto is overigens verwijderd van de pagina waarop alle Assembleeleden worden vermeld op de website van de Assemblee.

PK

error: Kopiëren mag niet!