Wells Fargo stopt met helpen klanten buiten de VS

Wells Fargo is van plan om te stoppen met het bedienen van klanten buiten de VS in een poging om ‘het bedrijf te vereenvoudigen’, zei Jim Hays, hoofd van Wells Fargo Advisors en de vermogens- en vermogensbeheer-klantrelatiegroep, in een memo aan adviseurs, aldus de website WealthManagement.com. 

Ook veel Surinamers, en de Centrale Bank van Suriname, zouden naar verluidt zaken doen met deze bank (https://www.sbv.sr/nieuws/veiligstellen-vreemde-valuta-kasreservemiddelen/). 

Wells Fargo is een Amerikaanse bank met haar hoofdkantoor in San Francisco. Met een balanstotaal van ruim US$ 1900 miljard per jaar einde 2019 is Wells Fargo de derde bank van in de VS.

‘Binnen de WIM Client Relationship Group willen we ons ook concentreren op onze kernactiviteit, namelijk het bedienen van klanten die voornamelijk in de Verenigde Staten wonen. Als zodanig hebben we besloten om het internationale segment van ons bedrijf te verlaten. Omdat dit segment verschillende processen, benaderingen en onderhoud van de infrastructuur vereist, hebben we vastgesteld dat we het bedrijf zullen vereenvoudigen.’

Vanaf 19 januari zal het bedrijf niet langer toestaan dat adviseurs nieuwe brokerage-, Wells Fargo Private Bank- of Abbot Downing-accounts openen voor inwoners buiten de Verenigde Staten. Het bedrijf zal deze maand ook een ‘methodisch exitproces’ starten voor bestaande internationale accounts, dat negen maanden zal duren.

‘We weten dat dit een bijzonder moeilijke beslissing is voor onze internationaal gerichte financiële adviseurs en hun klanten, en ook voor andere adviseurs met internationale klanten in hun boeken. We zullen zeer rechtstreeks samenwerken met alle betrokken adviseurs over hun individuele opties, samen met onze verwachtingen om uiteindelijk relaties te beëindigen op een manier die in overeenstemming is met de verwachtingen van de regelgeving en die het beste de belangen van onze klanten dient tijdens deze overgang.’

Het bedrijf zal wel rekeningen blijven dienen van Amerikaanse militairen in actieve dienst en werknemers van de Amerikaanse overheid die in het buitenland zijn gestationeerd.

Wells Fargo is niet de eerste die afstand doet van internationale zaken. In 2014 stopte RBC (Royal Bank of Canada) zijn vermogensbeheeractiviteiten in het Caribisch gebied en sloot een aantal van zijn internationale advies- en private banking-groepen in de VS en Canada. 

Ook Nederlandse banken, waaronder ING en ABN Amro, hebben betaalrekeningen van Nederlanders in het buitenland opgeheven. In een reactie liet ING weten: ‘Het kan om allerlei redenen handig zijn om een Nederlandse betaalrekening in het buitenland aan te houden. Maar, een Nederlandse rekening is volgens ons zelden onmisbaar. Er zijn altijd alternatieven: pensioen of AOW kan ook worden overgemaakt naar een buitenlandse rekening, overboekingen en betalingen in Nederland kunnen ook plaatsvinden vanaf buitenlandse rekeningen.’

Bij ABN Amro was vanaf begin 2020 ook geen plaats meer voor klanten die niet in Europa wonen. De bank hief de laatste rekeningen van de 15.000 klanten buiten de Europese Economische Ruimte (EER), een zone die het overgrote deel van Europa ­bestrijkt, op. Deze ­afgestoten groep internationale klanten is niet alleen relatief duur, maar brengt ook risico’s op boetes met zich mee, zo meldde ABN Amro in een verklaring.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: