Minister Ramdin: “Samenwerking met Amerika gebaseerd op Surinaamse belangen”

De minister van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, geeft in gesprek met Dagblad Suriname te kennen dat de samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten vervolgd zal worden met het oog op Surinaamse belangen.

Nieuwe regering in Amerika

Gisteren is in de Verenigde Staten van Amerika Joseph “Joe” Biden beëdigd tot de 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Ook is Kamala Harris beëdigd tot vicepresident. Zij is de eerste vrouwelijke vp van Amerika. “Met de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president komt er nieuw leiderschap. Het is een heel bijzonder en ook historisch moment. Met president Biden is er een staatshoofd, dat enorm veel ervaring heeft zowel in het parlementaire alsook het bestuurlijke. Er is ook een vicepresident, die historie maakt door als eerste vrouw die positie te bekleden. Maar ook het feit dat zij komt vanuit etnische diversiteit, met ouders die Indiase en Caribische achtergronden hebben. Dat is belangrijk en interessant voor Suriname en het Caribisch gebied. Dat creëert enorm veel verwachtingen. De verwachtingen aan de Surinaamse kant zijn niets anders dat wij de goede relaties die wij hebben opgebouwd in de afgelopen maanden zullen voortzetten”, aldus minister Ramdin.

Relatie voortzetten

“De verwachtingen aan de Surinaamse kant zijn niets anders dat wij de goede relaties die wij hebben opgebouwd in de afgelopen maanden zullen voortzetten. Het is een relatie die is opgebouwd op basis van onze eigen belangen en onze eigen interesses”, stelt minister Ramdin. “We onderkennen het belang van goede relaties met de Verenigde Staten en ik ga ervan uit dat de relaties die zijn opgebouwd met de U.S. State Department gewoon worden voortgezet. Vooralsnog zijn er geen afspraken gemaakt met de State Department, behalve op ambassadeursniveau en in de transitieperiode. In september is de scheidende Secretary of State van Amerika, Mike Pompeo, in Suriname geweest. Dat werd gekenmerkt als een belangrijk moment voor de relaties tussen de twee landen. We hebben in Suriname Amerikaanse multinationals die hier werken. We hebben verder de relatie met de Verenigde Staten opgebouwd op het gebied van veiligheid in de regio. We hebben recentelijk de commandant van de Amerikaanse Southern Command, admiraal Craig Faller, gehad. Over enkele weken zal er een bezoek zijn van een hoge Amerikaanse functionaris en daarbij zullen verschillende gebieden besproken worden. Dat zijn relaties die wij op de manier willen invullen.”

Rust en stabiliteit in de regio

“Wij zien het belang van goede relaties met Amerika voor eenieder in de regio. Dat zal ik ook in Caricom-verband aan de orde stellen. Ik heb reeds vroeg voorgesteld om heel spoedig te beginnen met het opstellen van een agenda, voorgelegd aan de lidlanden en daarmee als het moet hernieuwde relaties aangaan. Het is belangrijk dat Amerika begrijpt dat goede relaties met alle Caricom-lidstaten alsook andere landen in het Caribisch gebied, zoals Cuba en de Dominicaanse Republiek, van belang zijn voor stabiliteit in de regio. Verder zijn er enorm veel problemen op het westelijk halfrond. Ik hoop dat er aandacht komt daarvoor. Ik hoop dat we een regering zien in Amerika, die meer gericht is op het vinden van oplossingen dan onderdeel worden van het probleem, zoals we dat hebben gezien in de afgelopen jaren”, zegt de bewindsman.

Persoonlijk contact

“Er is veel werk te doen en wij onderhouden goede relaties en dat zullen wij voortzetten. Verschillende prominenten van de inkomende regering ken ik persoonlijk van mijn dagen bij de OAS”, geeft de minister aan. “De aanstaande Secretary of State, Antony Blinker, ken ik van mijn tijd in Amerika. Ook mensen bij de National Security Advisory ken ik persoonlijk. Wij hopen vrij snel de connecties te leggen met de inkomende autoriteiten. Als ik een wens mag uitspreken voor de nieuwe regering namens onze kant uit, is het dat ik hoop dat president Biden begrijpt hoe belangrijk internationale samenwerking is. Hoe belangrijk het is om de problemen in de wereld op te lossen en daarover heen te komen. Het is belangrijk dat grote landen als Amerika dat zien, dat ze onderdeel zijn van het wereldsysteem en interstatelijke relaties. President Santokhi heeft na de verkiezingen van president Biden al felicitaties gestuurd. Wij zullen natuurlijk nu na de inauguratie wederom felicitaties sturen naar de nieuwe regering”, aldus minister Ramdin.

error: Kopiëren mag niet!