Suriname gaat al sinds maart 2020 gebukt onder avondklok

Terwijl de afgelopen dagen heftig werd gediscussieerd in politiek Den Haag en in de Nederlandse samenleving over het instellen van een beladen avondklok vanwege de ernstige covid-situatie in het land, lijkt Suriname juist avondklok-moe te worden. Niet zo vreemd, immers, laten we niet vergeten dat de samenleving feitelijk al sinds eind maart vorig jaar gebukt gaat onder een onafgebroken wekelijkse avondklok, zij het met wisselende tijdstippen.

De laatste weken wordt steeds duidelijker dat de burger moe begint te worden van de avondklok, die het sociaal leven van velen heeft ontwricht en nog steeds ontwricht, vooral bij de jongeren. Laten we het dan nu maar even niet hebben over het bedrijfsleven – de winkels, restaurants, cafés, hotels, enzovoorts. Dat de burger moe wordt, is welhaast iedere avond in diverse buurten van in ieder geval de stad, Paramaribo, te horen en te zien. Veel mensen bevinden zich gewoon buiten op straat. Auto’s rijden en racen door de straten, terwijl de avondklok geldt. Agenten zouden daarentegen nauwelijks te zien zijn. 

Avondklok lijkt geen invloed te hebben op aantal covid-besmettingen

De mensen willen eruit. De mensen willen lucht, ademen, weer gezellig rondhangen op hoeken van de straten, wandelen en rennen. Ze hechten geen geloof en waarde meer aan het nut van een drastische maatregel als de avondklok. Het aantal besmettingen vertoont geen significante daling en daardoor begint men zich af te vragen of die ingrijpende avondklok wel zijn vruchten afwerpt. Daarenboven plaatsen velen vraagtekens bij de wisselende tijden van de avondklok. Wat maakt bij een gewijzigde tijd nu dat ene uurtje uit langer of korter nu uit, vraagt men zich af. 

Die avondklok houdt Suriname dus sinds eind maart in zijn greep. Bijna wekelijks, maar ook tweewekelijks, werden en worden de tijden van de avondklok aangepast, gewijzigd. Van acht uur ‘s avonds tot zes uur in de ochtend, van elf uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends, van zes uur in de avond tot zes uur in de ochtend, van acht uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends, enzovoorts. Ook werd de samenleving tot twee keer toe verplicht een geheel weekeinde thuis te blijven.

Optreden politie

Pas medio augustus maakte het Korps Politie Suriname voor het eerst bekend dat overtreders van de avondklok opgepakt zouden worden. De overtreders riskeerden, aldus de politie, dat zij de avond zouden moeten doorbrengen ‘op een stoel in de koele wind op het politiebureau’. Dat werd later het terrein van de Politie Academie. Maar vervolgens werd de samenleving niet geïnformeerd door de politie over eventuele aanhoudingen.

Pas op zaterdag 28 november berichtte de politie dat in de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 november 48 overtreders waren opgepakt en overgebracht naar de Politie Academie, om ‘s morgens om vijf uur – einde avondklok – huiswaarts te worden gezonden. Na 28 november meldde het Korps Politie Suriname sporadisch aanhoudingen, maar vooral aanhoudingen in weekeinden en niet op doordeweekse dagen.

Het nieuwe covid-jaar, 2021, begon op 2 januari met de mededeling van de gezondheidsautoriteiten dat de avondklok van kracht blijft van zeven uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends. De politie maakte dinsdag 11 januari bekend dat het weekeinde eraan voorafgaande 428 overtreders van de avondklok in Paramaribo waren opgepakt en dat 174 boetes waren uitgeschreven. Maar hoeveel overtreders op doordeweekse dagen zijn en worden aangehouden, blijft onduidelijk. Het heeft er dan in de ogen van velen in de samenleving alle schijn van dat de politie van maandag tot en met vrijdag niet zo alert is en amper optreedt tegen overtreders van de avondklok op die dagen. Daardoor begeven mensen zich tijdens de avondklok in buurten op straat, zij vrezen immers de sterke arm niet, want die zijn volgens buurtbewoners in geen velden of wegen te bekennen. 

Dagblad Suriname heeft een paar keer het Korps Politie Suriname benaderd met de vraag of van maandag tot en met vrijdag minder wordt gecontroleerd op naleving van de covid-maatregelen dan in de weekeinden, maar een reactie bleef uit.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: