“Heeft u werk voor mij?”

“Wij balen van het thuis zitten, maar we zoeken toch om iets te doen, om zo iets bij te kunnen verdienen”, aldus enkele jongeren tussen 9 en 15 jaar tegenover Dagblad Suriname. De 11-jarige Martin vertelt dat hij huis aan huis in zijn buurt gaat om werk te zoeken. “Heeft u werk voor mij? Al is het erf schoonmaken. Zolang ik wat kan verdienen”, vraagt hij aan een buurtbewoner op het moment de krant hem benaderde. Niet alleen Martin, maar ook andere jongens in verschillende wijken zoeken een bezigheid. Sten gaf aan dat hij thuis zit te balen van zelfstudie en het meehelpen met klusjes thuis. Daarom besloot hij om in de middaguren of soms zelf in de ochtenduren om mensen van de buurt te helpen bij het doen van boodschappen. “Ik heb veel mensen oudjes in mijn buurt. Hoe hun kinderen vroeg het huis uitgaan om te werken, moeten zij in de meeste gevallen koken of wat kleine boodschappen doen. Bij deze ga ik huis aan huis en vraag wat ik voor hun kan gaan kopen? Ze kennen en vertrouwen mij, dus het komt mij goed uit. Met mijn mondkapje en handsanitizer in mijn zak doe ik de boodschappen. Bij de winkel zoek ik de spullen die geschreven zijn op een papiertje zelf of iemand in de winkel helpt mij meezoeken”, zegt Sten.

Nadat hij de boodschappen heeft gedaan en ook nog dubbel gekeken heeft als alles in orde is, gaat hij dan terug om de spullen voor de mensen te bezorgen. Sten vertelt verder dat hij de boodschappen na het inkopen afgeeft met de bon en zelf meehelpt kijken als alles klopt. “Soms krijg ik een SRD 10, SRD 20 soms zelf SRD 50. Mijn geld spaar ik of koop ik spullen als het nodig is. Ik heb vanaf december tot nu toe al SRD 700 gespaard. Ik had meer, maar heb SRD 200 aan mijn moeder gegeven om spullen te kopen. Het geeft mij een goed gevoel dat ik op zo een jonge leeftijd een handje kan helpen”, aldus Sten.

TM 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: