Suriname sluit covid-19 jaar 2020 af: 6.210 besmettingen en 122 doden

Op 31 december 2019, een jaar geleden dus, werd bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de eerste melding gedaan van covid-19-besmettingen en dat was in de Chinese stad Wuhan, waar verschillende mensen symptomen vertoonden van het toen nog onbekende virus. Inmiddels is het virus uitgegroeid tot een pandemie, die tot op vandaag nog niet onder controle is en wereldwijd al meer dan 1.7 miljoen levens eiste.

China lichtte de WHO officieel in op 31 december over de uitbraak van het toen nog mysterieuze longvirus. Er waren op dat moment 44 besmettingen vastgesteld. De WHO communiceerde vervolgens op 4 januari 2020 voor het eerst over het virus. Op 11 februari kreeg de ziekte de naam covid-19 en een maand later werd de crisis officieel omgedoopt tot een pandemie. 

De oorsprong van het coronavirus werd snel in verband gebracht met een markt in Wuhan, waar in levende dieren wordt gehandeld.

Het virus verspreidde zich in de eerste helft van januari over heel China en het aantal besmettingen in het land liep tijdens die maand op tot meer dan 10.000. Midden januari dook het virus ook op in buurlanden en landen waarmee China veel internationaal verkeer had. Onder meer in Japan, de VS, Frankrijk, Australië, Duitsland, Italië en Spanje werden in januari al besmettingen vastgesteld. In Europa was de situatie in het voorjaar vooral in Italië en Spanje dramatisch. Wereldwijd waren er intussen al meer dan 80 miljoen besmettingen en vielen er al meer dan 1.7 miljoen dodelijke slachtoffers. 

Suriname

Het ministerie van Volksgezondheid vroeg eind februari iedereen om oplettend te zijn en preventieve maatregelen te treffen, zoals vaak de handen wassen, contact vermijden met personen die griepachtige symptomen vertonen, maar ook ziek vee en wilde dieren. Bij het hoesten en niezen werd geadviseerd wegwerptissues te gebruiken en na gebruik meteen in een afvalbak te deponeren. ‘Indien er sprake is van koorts, kortademigheid, hoest en andere longproblemen of als men recent een van de risicogebieden heeft bezocht, moet men zich direct bij de huisarts melden of bellen naar de hotline van het BOG op 178 (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg)’, aldus het ministerie eind februari.

Covid-19 op weg naar Suriname

Buurland Brazilië registreerde op 26 februari de eerste Corona-patiënt.

Een paar dagen later, 4 maart, bevestigde buurland Frans-Guyana de eerste 5 gevallen van covid-19 in Saint Laurant du Maroni.

De Surinaamse regering besloot op 10 maart dat mensen, die 2 weken voorafgaande aan die datum uit landen en gebieden waren gekomen waar sprake was van een significante covid-19 uitbraak, niet werden toegelaten tot het Surinaamse grondgebied. Tot 10 maart waren er nog geen besmettingen in Suriname.

Op dezelfde dag maakte Jamaica zijn eerste positief geteste covid-19 burger bekend. Jamaica was hiermee het eerste Caricom-land, dat met het virus werd geconfronteerd. Drie dagen later, 13 maart, werd het eerste geïmporteerde covid-19 geval in Suriname bevestigd. Het luchtruim wordt meteen gesloten voor reizigers. Inmiddels, eind december 2020, zijn 122 levens in Suriname te betreuren en bedraagt het totaal aantal positieve covid-besmettingen in het land sinds de aanvang van de pandemie medio maart, 6.210.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: