De burger: “Geen vuurwerkverbod, maar alleen afschieten op 31 december en tijdens jaarwisseling”

‘Leuk voor de kinderen, maar onder toezicht en een veiligheidsbril op’

De vuurwerkhandelaren en -verkopers zijn weer druk in de weer. Het geknal van vuurwerk is nu al overal hoorbaar. ‘Oud en nieuw’ nadert snel. En dus zal het geknal met de dag toenemen. In Nederland is de regering overgegaan tot een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling vanwege de covid-19 pandemie. In Suriname wordt afsteken van vuurwerk ‘in huiselijke sfeer’ rond de jaarwisseling niet verboden. Dagblad Suriname vroeg haar volgers en lezers op Facebook of zij er een voorstander van zijn dat ook in Suriname een verbod ingesteld wordt?  

Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen. Veel mensen blijken niet tegen een algeheel verbod te zijn van vuurwerk. Afschieten alleen op 31 december en tijdens de jaarwisseling geniet bij velen de voorkeur.

Patricia: ‘Alleen siervuurwerk mag, maar die harde knallen moeten verboden worden.’

Mireille: ‘Aangezien ik een dierenliefhebber ben, zou ik graag willen dat schieten alleen op 31 december (dus ook niet met Divali of trouwerij of iets dergelijks) mag en het liefst met een tijdsrestrictie. Maar ja, ik woon niet in Utopia.’

‘Voor mij hoeft dit gedoe met vuurwerk niet!’

Voor Carin ‘hoeft dit gedoe met vuurwerk niet’. ‘We leven in een andere tijd, een tijd van bezinnen en kijken hoe je creatief met je centjes om zal moeten gaan om toch uit te kunnen komen. Vuurwerk afschieten is letterlijk je geld de lucht in schieten. Mij niet gezien. Minder gevaar en tenminste kan ik elke dag gezond eten.’

Geeta is geen voorstander van een verbod. ‘Vuurwerktraditie is uniek in Suriname, dus aantrekkelijk voor toeristen. Trouwens het ligt tenslotte aan jou waarvoor je geld wilt uitgeven. Niemand verplicht je om te kopen!’

‘Leuk voor de kinderen, maar onder toezicht en een veiligheidsbril op’

Ook Ferdinand wil geen verbod. ‘Alles is al duur, mogen wij niet genieten? Het is niet elke dag. Dus, genieten van vuurwerk, maar wees voorzichtig. Leuk voor de kinderen, maar onder toezicht en een veiligheidsbril op.’ 

Asha: ‘Alleen op 31 december en 1 januari. Vooral mijn doggies en andere huisdieren lijden eronder.’

Rose schrijft voorstander te zijn van afschieten in huiselijke sfeer. ‘Voor hen die het zich kunnen permitteren.’

‘Covid-19 verpest al zoveel’

Gladys: ‘Waarom zou men dat in hemelsnaam moeten verbieden? Dit is onderdeel van het plezier dat men slechts/voornamelijk in deze periode van het jaar ervaart. Covid-19 verpest al zoveel. Niemand is overigens verplicht om vuurwerk af te schieten, maar het volk ook in dit opzicht duperen, is absurd. Zolang men zich verantwoordt gedraagt, moet het kunnen.’

Sharas: ‘Gezien het aantal vuurwerkslachtoffers dat er valt, zou het niet slecht zijn zo’n verbod in te voeren. Anderzijds is het ook heel ellendig voor (huis)dieren. Het is meer een traditie geworden. En met hun bakroes en takroe sanie verhalen wordt het zelfs gerechtvaardigd. Maar Suriname en Surinamers laten zich geen verbod opleggen op geen enkel gebied. Al libi mus libie, zijn ze van mening, dus verbod of geen verbod, hier in Suriname gelden ze alleen op papier.’

Renuka: ‘Ja, we kunnen beetje respect tonen voor die miljoenen mensen die hun leven hebben verloren. Dat geld kunnen we beter gebruiken om gezinnen blij te maken die door de covid-situatie zwaar getroffen zijn.’

‘Alleen op 31 december en 1 januari vuurwerk afschieten’

Amit: ‘Vuurwerk moet alleen op 31 december verkocht worden en op 31 december en 1 januari worden afgeschoten. Voor 31 december en na 1 januari moet het verboden zijn om vuurwerk af te steken. Surinamers boven de 60 jaar hebben rust nodig, ziekenhuizen, bejaarden hebben rust nodig. Het harde geluid is niet goed voor baby’s. Dus regering toestaan dat alleen op 31 december en 1 januari mensen vuurwerk mogen afschieten.’

Rosita: ‘Alleen op 31 dec – 01 jan en liefst met tijd en alleen siervuurwerk. Laten we rekening houden met de zieken, oudjes en dieren.’

Ivy vraagt zich echter af waarom het verboden zou moeten worden. ‘Eenieder zijn ding toch? Er zijn veel mensen die van vuurwerk houden en vanaf januari speciaal daarvoor beginnen te sparen. En het is maar 1 week van de 52 weken. Ik vind dat men steeds onverdraagzamer wordt in Suriname. Zolang vuurwerk afschieten veilig gebeurt, moet het blijven.’

Dee: ‘Ik bid dat alles goed komt en dat we dit jaar geen rode haan hoeven mee te maken door vuurwerk/bombels en dat we geen enkel vuurwerkongeluk hoeven mee te maken. A teng tranga. We zijn nooit te voorzichtig met vuurwerk dat in een seconde afgaat.’

Henky: ‘Met zo’n hoge koers, bespaar het volk, bombels verboden, desnoods help je iemand die het niet zo goed heeft, dan al dat geld te verbranden.’

Rinia: ‘Denk aan baby’s en kinderen die slapen en wakker schrikken. Niet normaal.’

Shyama: ‘Wegens covid liever niet. Is een risico. En dan blijven de ongelukken ook uit. Dan zijn er meer bedden beschikbaar voor ziektes. Elk jaar gebeuren er zoveel ongelukken.’

Rajani: ‘Ik vind niet dat het verboden moet worden, maar voor 1 dag wel afgeschoten moet worden. Dat is bij jaarwisseling daarna stop.’

Marciano: ‘Eenieder is zelf verantwoordelijk wat hij of zij wil doen met zijn of haar geld. Plezier maken en de vuurwerktraditie is onderdeel van Suriname en Surinamers zijn voor beide te vinden.’

Henna: ‘Verbod? Gaan we steeds over tot een stukje… Ik zal het woord maar niet gebruiken. Is mooi gezegd, inderdaad… We helpen de armen, maar what about een beetje van beide. Waarom moet de 1 de ander uitsluiten? Trouwens… pagara is traditie, kunstvuurwerk is mooi en dit is Suriname. Eerder ook al gezegd hier bij een andere vraag: zijn we bezig ons ‘uniek zijn’ steeds weg te vegen? Deze vraag is niet bij Diwali en Srefidensi gesteld….Toen is er ook behoorlijk afgeschoten, dat is niet echt Surinaamse traditie. Bovendien komt deze overweging een beetje te laat als we over owru yari 2020 praten. Er is al geïmporteerd. Er had geen toestemming gegeven moeten worden als men echt eraan dacht een vuurwerkverbod in te stellen. Als het er is, vindt men een manier om het te kopen/verkopen. Hou de gevaarlijke en luide knallers erbuiten en dan zijn oudjes, kinderen, dieren en iedereen in het algemeen stukken veiliger en ondervinden veel minder last. Ik zie ons geen auto’s verbieden, omdat er zoveel verkeersslachtoffers zijn…’

‘Is erg hinderlijk dat men zo vroeg afschiet’

Usha: ‘Verbod liever vandaag dan morgen. Is erg hinderlijk dat men zo vroeg afschiet.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: