Veel burgers vinden onderzoek naar gewraakte uitspraken Bouterse niet nodig


‘Het land heeft heel wat meer belangrijkere zaken die aandacht verdienen’

President Chandrikapersad Santokhi heeft onlangs procureur-generaal Roy Baidjnath Panday gevraagd een onderzoek in te stellen naar de gewraakte uitspraken van NDP-leider Desi Bouterse tijdens een bijeenkomst in NDP-centrum Ocer. Tijdens de partijbijeenkomst op 30 november zei Bouterse onder andere dat men bezig is het volk 50 jaar terug te werpen en dat er toen wapens aan te pas zijn gekomen. Hij insinueerde daarbij tevens dat er een taak is weggelegd voor de jongeren. ‘Als u daadwerkelijk inhoud wilt geven aan de stelling dat Suriname is van de Surinamers, dan zullen wij in de bres moeten springen. Ik weet dat vele mensen ons niet begrijpen, maar laten wij elkaar beginnen te begrijpen dat er een historische taak is weggelegd om vanuit deze eenheid dit niet zo door te laten gaan’, sprak Bouterse.

Zijn insinuerende opmerkingen hebben veel stof doen laten opwaaien in de samenleving. Diverse mensen vroegen zich meteen af of de gedane uitspraken niet strafbaar zijn. Nu volgt dus een justitieel onderzoek naar de uitlatingen van de voorzitter van de NDP.

Dagblad Suriname was benieuwd naar de mening van de burger over het door de president gedane verzoek aan het Openbaar Ministerie. Uit de paar honderd reacties blijkt dat veel burgers van oordeel zijn dat er belangrijkere zaken zijn waar de president zich op zou moeten richten, dan op de NPS-leider en zijn uitspraken. Hieronder een aantal van de reacties.

Lucien stelt in zijn reactie dat de procureur-generaal natuurlijk voor Santokhi het werk gaat doen, ‘hij werkt voor jou’. ‘Ik ben moe. Er zijn belangrijke dingen. De prijzen in de winkels bijvoorbeeld en nog veel meer. Je hebt je niet aan je beloftes gehouden. Jullie blijven liegen en gewoon het Surinaams volk op een dwaalspoor zetten. Zo heb je vele dwazen die geloven wat jullie uitkramen. Er worden zoveel commissies benoemd, terwijl er geopperd wordt dat er geen geld is. De staatskas is leeg. Er zijn heel wat onduidelijkheden, en zo frappant dat de pers heel erg stil is. Of zijn ze beloond met een behoorlijk som geld? Regering, doe je werk en stop met spelletjes spelen. Heb eerbied voor jouw volk, die jou daar heeft gezet om hun belang te behartigen. Maar, wat ik merk is alles eigen belang.’


Leo vraagt zich af ‘wat voor ‘n functie heeft deze man nog in het leger?’ ‘Met zijn militaire pak aan. De nieuwe regering is nu vier maanden aan het bewind, maar voorlopig is er nog niemand opgepakt voor al die miljoenen die ontvreemd zijn. Alleen Boefdraad wordt gezocht, maar die zit op een Caribisch eiland dat niet uitlevert aan Suriname.’

‘Elke veroordeelde moordenaar wordt gelijk in Boma opgesloten’

Radjesh: ‘Big up Chan, maak diezelfde fout niet die Arron toen had gemaakt door de bedreigingen van Bouta niet serieus te nemen. Als president moet je ons behoeden voor de jaren ‘80 taferelen, want dan wordt Suriname het tweede Venezuela. De prijzen zijn hoog in de winkels, maar men eet niet uit vuilnisbakken. Vraag aan de procureur-generaal waarom een veroordeelde zijn hoger beroep in vrijheid mag afwachten. Elke andere veroordeelde moordenaar wordt gelijk in Boma opgesloten.’

Brenda: ‘Ik denk dat de president beter in zijn brief kon vragen waarom Bouta nog niet in Santo Boma zit, want het lijkt alsof dit proces 5 jaar zal duren, zodat bij de komende verkiezingen hij zichzelf weer als president kan plaatsen, dan is alles gewoon doe-no-doe geweest. Dit lijkt wel zand strooien in de ogen van het volk, zogenaamd om het volk te wijzen dat ze druk bezig zijn.’

Lorenzo: ‘Het land heeft heel wat belangrijkere zaken die aandacht verdienen. Prijzen in de winkels. Eerste levensbehoeftes, medicatie, scholing, armoede, dan zich te hinderen aan uitspraken van een ex-president. Geen antwoord is toch eentje waard, zegt men. Is gewoon kinderachtig gedrag van volwassen mensen. Ik heb tot nu toe nog geen positief moer gezien wat deze pres gedaan heeft. Toch mag ik zeggen dat de vicepresident een djadja mang is om zijn eigen auto te kopen en mensen geld te doneren voor hun problemen. Die kleine Surinamer is naar Colombia voor een hartoperatie. Sang Pres sori, neks. Soso tap wan oorlogspad a jonge de.’


‘Dat noem ik een daad stellen tegen de staatscrimineel Bouterse’

SH Singh: ‘Dat noem ik een daad stellen tegen de staatscrimineel D.D. Bouterse. Hij is staatsgevaarlijk bezig en volgens zijn partijgenoten zou deze halve kip met een half kop het niet letterlijk zo hebben bedoeld. Hadden ze dat meer meteen moeten rectificeren en zijn microfoon uitschakelen? Maar het zijn ook lafbekken, die de boel achteraf willen bedonderen.’

Maurits: ‘Omdat hij weet dat hij geen moer méér kan doen, probeert hij anderen voor zijn karretje te spannen. En er zijn velen die dit ook ten uitvoer willen brengen, hersenloze wezens. Hij probeert door zijn uitspraken het volk in een diep ravijn te storten’.


‘Zal het onderzoek van de procureur-generaal de koers stabiliseren?’

Abi: ‘Wanneer gaat deze regering zich eindelijk richten op het aanpakken van de werkelijke problemen in dit land? Zal het onderzoek van de procureur-generaal inzake de uitspraken van Bouterse de koers stabiliseren? De prijzen in de winkels omlaag stuwen? De covid-pandemie uitroeien? Meer geld in de staatskas laten vloeien? Chan, i bo set’ing toch! Voeg de daden bij je woorden en stop met je verkiezingsstuntjes.’


‘President richt je op het arme volk en de prijzen in de winkels’

Astrid: ‘Mijn mening: president minder adviezen van uw diaspora-adviseurs opvolgen. Richt je op het arme volk en de prijzen in de winkels. Ik heb geen enkele directe bedreiging gehoord uit de speech. Is die man z’n spreekstijl. En de uitlatingen waren tegen kapitalisten bedoeld. Geeft de president daarmee toe, dat hij en z’n vrienden in de politiek de kapitalisten zijn? Al mag ik Bouta helemaal niet. Maar, eerlijk is eerlijk. Typisch een advies van de ophitsende diaspora, die nu op het kabinet geïnfiltreerd is en bepaalt wat in Su gebeurt, zich nu bedreigd voelt en veel power heeft. Santokhi heeft bijna geen keus dan hun adviezen op te volgen. Echt een Willempje van Oranje. Ik ben tegenwoordig zelf bang om een reactie/mening op Facebook te geven/zetten. Want er wordt zwaar gecheckt en geloerd en opgepakt. Laten we dingen op de Surinaamse manier oplossen. Genoeg problemen in het land. Laten we niet meer zoeken of creëren. Aan de andere kant heb ik helemaal geen medelijden met Bouta, want hij heeft het te bont gemaakt. Al jaaaaaaren lang. Maar deze manier, de pg betrekken in politiek is nieuw voor Suriname. Alleen conflict. NO MANG.’

Mohan vindt het goed wat de president heeft gedaan, maar vraagt meteen: ‘Wanneer vraagt u de pg een onderzoek naar de uitspraak te doen die de ondervoorzitter van de coalitie partij Abop heeft gedaan?’

Henrique: ‘Hr. Chan, waarom alleen Bouta, en wat is gebeurt met Bordo, die zegt een binnenlandse oorlog te gaan opstarten als het zover komt en nog erbij via interviews.’

Perdiep: ‘Wat een kinderachtige president. Als de uitspraak van Bouterse jou zo triggered, heb je boter op je kop.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: