Wereld Aidsdag: ‘Mensen met HIV hebben dezelfde rechten als elke burger in maatschappij’

In het kader van Wereld Aidsdag heeft de Communicatie Dienst Suriname een bezoek gebracht aan het Diakonessenhuis. Wereldwijd wordt op 1 december aandacht gevraagd voor HIV-AIDS, bewustwording en bestrijding. De boodschap van Veronica Afroedoe, verpleegkundige counselor, van het Diakonessenhuis luidt op deze dag ‘Stop discriminatie van HIV-patiënten’, zo schrijft de Communicatie Dienst Suriname.

Afroedoe betreurt het, dat deze groep wordt gediscrimineerd door hun familie en op de werkvloer, waarbij soms sprake is van ontslag. ‘Mensen met HIV hebben dezelfde rechten als elke burger in de maatschappij’. 

Afroedoe werkt op de afdeling Niet Chronische en Chronische Overdraagbare Aandoening die zich onder andere bezig houdt met HIV-AIDS patiënten. Er zijn dit jaar enkele voorlichtingsessies over HIV-AIDS gehouden. Afroedoe vindt, dat er weinig medicamenten en voorlichtingsmateriaal in voorraad is om haar werk te doen.

Internist-infectioloog Lycke Woittiez

Momenteel worden 500 personen die aan deze infectieziekte lijden, behandeld en begeleid in het Diakonessenhuis. Dat zegt internist-infectioloog Lycke Woittiez aan. De voornaamste reden van HIV-besmetting is onbeschermde geslachtsgemeenschap. Met een vroegtijdige behandeling en begeleiding en een gezonde leefstijl, is het mogelijk om met deze infectieziekte lang te leven.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: