Minister Ramadhin: ‘Mij is niet veel bekend over Cubaans anti-covid medicijn’

Oud-minister van Volksgezondheid Antoine Elias kondigde op 24 maart van dit jaar aan dat een lading van het anti-covid medicijn Interferon-Alfa 2b was besteld in Cuba. De eerste zending – van 500 ampullen – zou op 5 april in Suriname moeten zijn. Elias benadrukte destijds dat het om een ‘proefzending’ ging. Maar, vandaag de dag is niet duidelijk of de lading met 2.100 ampullen, die US$ 300.000 zou hebben gekost, ooit is gearriveerd. De huidige minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname: ‘Ik moet eerlijk zeggen dat mij niet veel bekend is. Ik heb ook geen informatie over dit onderwerp.’ Elias was niet bereikbaar voor een reactie.

Na de laatste week van maart zijn er geen berichten van het ministerie van Volksgezondheid meer verschenen over het Cubaanse medicijn. Alleen als de Surinaamse patiënten er goed op zouden reageren, zou een volgende lading uit Cuba gehaald worden. Met 100 ampullen zouden 5 patiënten kunnen worden behandeld. 

Maar, een dag na de bekendmaking van Elias, liet infectioloog Stephen Vreden al weten dat Interferon niet zou deugen. ‘Interferon, the verdict is in; it’s not good’, sprak Vreden op een covid-19 persconferentie. ‘Dat zullen wij niet echt kunnen toepassen in Suriname.’ Vreden stelde dat Interferon geen additioneel voordeel bij de ziekte teweegbrengt. ‘Met andere woorden, je kan ze net zo goed niet geven. Wij hebben inmiddels het ministerie advies gegeven: ‘don’t count on it’.’ De opmerkingen van Vreden kwamen destijds als een complete verrassing bij Elias. 

Toenmalig directrice van Volksgezondheid Cleopatra Jessurun zei echter, in tegenstelling tot Vreden, dat Interferon-Alfa b2 een van de opties is om het coronavirus te remmen en te behandelen. Sommige medicijnen of combinaties van medicijnen hebben een positief effect. Interferon uit Cuba is daar volgens Jessurun één van. Dit medicijn heeft in sommige landen geen effect, in andere landen daarentegen wel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: