Rudolf Elias: “Suriname verwacht tot 60 miljard dollars inkomsten uit offshore ontdekkingen”

“60 miljard is gebaseerd op een olieprijs van $55”

Suriname verwacht potentieel tot $ 60 miljard te verdienen aan de ontwikkeling van de offshore ontdekkingen die tot op heden voor de kust van ons land zijn gedaan. Rudolf Elias, CEO van  Staatsolie Maatschappij Suriname NV, wees woensdag tijdens een webinar-discussie de Guianas Green Economy Dialogue, op de ontdekking van Maka Central-1 in januari 2020, de ontdekking van Sapakara West-1 van begin april en de Kwaskwasi-1-ontdekking van juli, die allemaal werden gedaan in Blok 58. Hij zei dat de Surinaamse regering tussen de US$ 20 miljard en US$ 60 miljard aan inkomsten verwacht te verdienen met alleen deze ontdekkingen. De Amerikaanse multinationale investeringsbank en financiële dienstverlener Morgan Stanley zegt dat de modellering van Blok 58 aantoont dat het potentieel 6,5 miljard vaten olie-equivalent bronnen bevat, die kunnen worden ontwikkeld in zeven fasen met de eerste olie als doelwit voor 2026.

$60 miljard is gebaseerd op een olieprijs van $ 55 per barrel.

Ondertussen zegt het in Noorwegen gevestigde Rystad Energy dat de drie ontdekkingen gedaan bij Blok 58 naar schatting ongeveer 1,4 miljard vaten olie-equivalent zijn. “Met deze drie vondsten alleen, zal de regering van Suriname ergens tussen de USS$ 20 en US$ 60 miljard verdienen. De US$ 20 miljard is het laagst mogelijke inkomen als we alle drie de vondsten die we hebben ontwikkelen”, zei Elias. Hij wees erop dat de $ 60 miljard is gebaseerd op een olieprijs van $ 55. Andere proefboringen zijn momenteel gaande op het blok waar de ontdekkingen zijn gedaan. Sprekend over hoe Suriname erin is geslaagd om olie overeenkomsten te sluiten die deze potentiële inkomsten opleveren, zei de baas van Staatsolie dat ons land een lange geschiedenis heeft met koolwaterstoffen. “Dus als je kijkt naar Suriname en de deals die we met de oliemaatschappijen hebben gesloten, dan hebben we een zeer strenge regulering van olie.” We hebben een lange geschiedenis van olie met Staatsolie als de nationale oliemaatschappij.

Wat gaan we met het geld doen?

Met zo’n grote som geld zei Elias dat de vraag nu is hoe Suriname deze inkomsten zal besteden aan het welzijn van de mensen. Hij merkte op dat hun olievoorraden uiteindelijk uitgeput zullen raken, en zei dat het gesprek over verstandige uitgaven een inclusief en nationaal gesprek moet zijn. “Ik zeg altijd: laten we vandaag een nationale discussie voeren met alle politici, coalitie en oppositie, maar ook het bedrijfsleven en de vakbonden. Laten we samen komen en zeggen: wat gaan we doen met het geld dat we over vijf jaar krijgen? Laten we het vandaag bespreken, want als we het vandaag niet bespreken, zullen we standaard nog niets hebben om te bespreken en zullen we niets hebben om het aan uit te geven en als we dat niet hebben, is het heel gemakkelijk om de manier waarop Venezuela ging, te gaan.”

Nationale discussie

Elias zei dat het Surinaamse volk moet worden geraadpleegd om niet alleen te sparen in een Sovereign Wealth Fund, maar het deel dat zal worden geconsumeerd. “Het gedrag van de mensen zal worden aangestuurd door de politici om te zeggen: laten we die nationale discussie voren over wat we zullen doen met de $ 20 tot $ 60 miljard die we de komende 30 jaar zullen krijgen”, verklaarde hij.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: