Pur bruku wer’ pangi

De herinnering aan de ondertekening van het vredesverdrag van 1760 tussen de marrons en de koloniale machthebber drukt zwaarbevochten vrijheid, triomf en erkenning van menselijke waardigheid uit. De herinnering aan Marrondag 2020 is vergeleken met voorgaande jaren vanwege meerdere redenen en omstandigheden niet uitbundig gevierd. Wat niet wil zeggen dat deze nationale dag de gemoederen koud laat.

Poelepantje

Met de Dag van de Marron in gedachten slenterde Dagblad Suriname rond bij Poelepantje (Abra Broki), in de omgeving van de rotonde aan de Willem Campagnestraat. De aantrekkingskracht is de historische betekenis van de omgeving. Gedurende de koloniale tijd was daar de aanmeerplaats waar inwoners uit het binnenland die Paramaribo aandeden, voet aan wal zetten in de hoofdstad. Daar werd de pangi verwijderd en stadskleding aangetrokken. Zie daar een verband tussen de marrons en deze plaats.

Weinig om trots op te zijn

260 jaar na ondertekening van het vredesakkoord tussen loweman en het koloniaal bestuur en 45 jaar na de staatskundige onafhankelijk heeft het fiets- en voetpad langs de Willem Campagnestraat bekeken vanuit de Poelepantje-rotonde richting Van het Hogerhuysstraat, iets weg van een bospaatje. Er is weinig vooruitgang te bespeuren. Anno 2020 is het geen pur’ pangi wer’ bruku, maar pur’ bruku wer’ pangi. Weinig om trots op te zijn na 260 jaar vredesakkoord en 45 jaar Srefidensi.

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: