Vangkooi jaguar gepresenteerd

Sleur: “Zorg ervoor dat er een budget komt voor natuurbescherming”

De jaguar is een van de dieren die wij moeten beschermen. Erlan Sleur, oprichter van Probios, nam het initiatief om voor een vangkooi te zorgen. In plaats dat de dieren worden afgeschoten, zorgt een vangkooi ervoor dat het leven van een jaguar wordt gespaard. Probios wil gevangen dieren vervolgens uitzetten in ver afgelegen gebieden in het bos. Sleur gaf een presentatie over de werking van de kooi in de Paramaribo Zoo. Het beperkt gehouden publiek was zeer ingenomen met het initiatief om op deze manier bij te dragen aan de bescherming van de jaguar.

Mensen in het veld zijn de belangrijkste schakels
Sleur had een groot verzoek aan de ministeries van RGB en NH om voor een budget te zorgen, omdat elk jaar wordt aangevoerd dat de jachtopzieners geen geld hebben. “We horen steeds dat er geen geld is, geen benzine, wagi broko en dat er geen schoeisel is.” Voor Sleur is de tijd aangebroken dat deze mensen in het veld extra gewaardeerd worden. “Deze mensen zijn een van de belangrijkste schakels in het voortbestaan van onze natuur.” Vandaar de vraag van Sleur aan de ministeries voor een speciale begroting ten behoeve van natuurbescherming.

Surinaamse identiteit

Dat tot nu toe ngo’s deze gaten vullen, moet volgens de activist tot het verleden behoren. “Ze mogen ondersteunen, maar natuurbescherming moet een Surinaamse identiteit krijgen.” Hij wijst erop dat Suriname in de jaren ’60 en ’70 trots was op dit gebied en één van de eerste landen was in de regio met natuurbeschermingswetten. “Als je deze wetten leest, dan zijn ze nog steeds toepasbaar”, merkt de activist en bioloog op. “Mensen zeggen vaak dat we nieuwe wetten nodig hebben, maar als je naar de wetten kijkt, zijn ze er al”, merkt hij op.

“Efu a krin watra no de, wo dede”
Sleur benadrukte dat als de wetten goed gelezen worden het reeds is verboden om de natuur kapot te maken. Met ‘de nieuwe wind’, doelend op de nieuwe regering, zegt Sleur te hopen dat er vanuit de politiek een nieuwe benadering zal worden gekozen. “We weten dat er bepaalde belangen spelen, maar zorg ervoor dat er een budget komt voor natuurbescherming.” Zonder zuurstof zullen we sterven, onderstreepte Sleur in zijn speech. “Efu a krin watra no de, wo dede”. Niet alleen zonder zuurstof en water, maar ook als onze gronden zijn vervuild, zullen we sterven werd betoogd. “Deze zaken zijn belangrijker dan het goud dat wordt nagejaagd.”

Oproep
Als huiswerk gaf Sleur daarom de gemeenschap als boodschap om goed hierover te gaan nadenken. “Unu prakseri a sani disi bung”, was de boodschap. Vandaar dat hij ook een beroep deed op alle actoren die deel uitmaken van de opsporingsketen om op te treden tegen individuen, die wilde dieren doodschieten, zoals recentelijk een ocelot en een brulaap langs de Afobakkaweg. “Het is steeds dezelfde persoon in dat gebied. Treden jullie a.u.b. op, want het is een overtreding”, is de oproep van Sleur aan de regering.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: