Schaarste aan SRD’s houdt aan tot ergernis van de burger

Er is nog steeds een schaarste aan Surinaamse dollars. Een bron laat Dagblad Suriname weten dat dit wordt veroorzaakt door een verhoogd gebruik van cash bij valutatransacties. ‘Zonder cash SRD’s kun je nauwelijks vreemde valuta kopen bij cambio’s. Bedrijven storten derhalve hun cash Surinaamse dollars niet bij de bank, maar bij de cambio’s. Dit zorgt voor schaarste, aangezien de Centrale Bank van Suriname onvoldoende cash SRD’s in huis heeft om in een toenemende behoefte te kunnen voorzien. Er wordt zelfs premie betaald voor cash SRD’s ten opzichte van girale SRD’s.’ Het tekort aan Surinaamse dollars zorgt natuurlijk weer voor de nodige irritatie en wrevel bij de burgers, die niet in voldoende mate aan hun eigen geld kunnen komen.

Niet voor het eerst

Maar het is niet voor het eerst dat er dit jaar een schaarste aan SRD’s is. Eind juni ontstond er ook een schaarste als een gevolg van de Covid-19 pandemie. Cambiohouders en de zwarte markt hielden Surinaamse dollars vast, omdat zij daarmee weer valuta konden opkopen. En door allerlei Covid-maatregelen bij banken besloten diverse bedrijven hun cash SRD’s niet meer bij de banken te storten. Daarenboven kon de Centrale Bank van Suriname de banken niet voorzien in de vraag naar cash SRD’s, omdat vanwege Covid-19 de aanlevering van nieuwe biljetten vertraagd werd.

De Surinaamse Bankiersvereniging adviseerde ‘om zoveel als mogelijk gebruik te maken van de gratis digitale en girale betaaloplossingen, zoals online- en mobile banking, e- wallets en POS-betalingen’. ‘Deze gratis betaaloplossingen, die al geruime tijd door de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) worden gepromoot, ondervinden geen gevolgen van het cash voorraadprobleem. Ook doen wij een beroep op de winkeliers om de POS-betaalmogelijkheden aan de klanten beschikbaar te stellen en aan te bieden’, aldus de vereniging begin juli in een persbericht. Vlak na zijn inauguratie als president Chandrikapersad Santokhi bevestigde hij de schaarste aan Surinaamse dollars: ‘Ik sta hier om u eerlijk te zeggen in welke situatie wij als land zitten. We hebben te maken met een enorme financiële crisis. Het land heeft een schaarste aan valuta en SRD’s, maar er hangen ook torenhoge schulden boven onze hoofden.’

Begin augustus stonden er lange rijen bij de geldautomaten. Maar velen bleken leeg te zijn. Er was een tekort aan Surinaamse dollars en daardoor waren banken niet langer in staat om hun pinautomaten te voorzien van voldoende SRD’s. Ook hier speelde de Covid-pandemie een rol. Stortingen bij banken namen af en de Centrale Bank had onvoldoende SRD’s om aan banken te leveren. Maar wat ook een rol speelde was, dat burgers nu eenmaal meer cash geld nodig hadden vanwege de vele prijsstijgingen van producten en voorzieningen.

Overigens, begin dit jaar was er een tekort aan muntgeld. Het ministerie van Financiën besloot toen om in 2004 uitgegeven muntbiljetten van SRD 1,00 en SRD 2,50 in omloop te brengen. Die muntbiljetten zijn nog steeds een wettig betaalmiddel, omdat ze nooit uit de circulatie zijn gehaald en tot de dag van vandaag worden gebruikt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: