Corona en politiek, een ‘moordende’ combinatie

Suriname wordt sedert 13 maart 2020 geteisterd door het Coronavirus. Voor velen heeft dit virus inkomstenderving met zich meegebracht. Het nieuwe normaal voelt nog steeds abnormaal aan en eenieder verlangt naar de vrijheid, die vóór de Coronapandemie gangbaar was. “Hoeveel van jullie verwachten financiële problemen door Corona?” In dit artikel delen wij enkele reacties van burgers via Facebook.

Volgens Shanta N. heeft Covid-19 op financieel vlak impact op het totaal land, behalve de hoogwaardigheidsbekleders; een gratis fortuin op staatskosten is nog altijd een drijfveer in de Surinaamse politiek en dat maakt dat politici en hun gezinnen de Coronacrisis financieel kunnen overleven. Ook Sharmien D., Edith D. en Bhoendie V. zijn die mening toegedaan. Satram S. ervaart als monteur de klappen van de zweep door de lockdown. “Je hebt klanten die onder essentiële bedrijven vallen. Wat als hun voertuigen op straat mankementen vertonen, hoe ga ik als monteur over straat tijdens lockdown?” Raisrie M. heeft geen eigen vervoer. Doordat er ook geen busvervoer is, kan zij haar zaken niet regelen. “Dokterskaart kan niet afgehaald worden, geld is er nauwelijks om elke dag eten te kopen, taxi is niet betaalbaar. We gaan niet dood door Corona, maar wel door tekort aan  medicijnen en geen juiste en nodige behandeling!”

Rachella T. is van mening dat sedert de vorige regeerperiode Suriname in financiële problemen zit. “Met de komst van Covid-19 is dat groter geworden en ook door de maatregelen van de huidige regering. Het volk wordt steeds de dupe.” Oesha M. vindt dat de total lockdown in het weekend water naar zee dragen is en dat er betere maatregelen moeten komen om het aantal Corona-besmettingen in te dammen. Ivy R. moet het doen met een verminderd salaris, waarmee ze met moeite de eindjes aan elkaar kan knopen. “Vooral met de solidariteitsheffing, de verhoging op government take op benzine, de koersstijging en daarmee ook de prijsstijgingen in de winkels.” Haroen J. vraagt zich af hoe de AOV’ers en mensen met een beperking dit alles gaan overleven. “Mijn zus is ontslagen. Ze werkte in een bekend hotel. De bond en het ministerie van Arbeid mochten niet baten ondanks ze 25 dienstjaren heeft”, luidt een andere reactie.

Ook de ondernemers hebben veel te verduren. Zij kunnen namelijk hun input niet op tijd terugverdienen, evenementen kunnen niet plaatsvinden, de bloemist heeft geen afzet, de muziekformaties hebben geen bezetting etc. Dit, terwijl de kosten van levensonderhoud wel blijven stijgen. Ratna J. mist de steun van de overheid middels voedselpakketten. Soedhier H. voorspelt dat alle kleine ondernemers failliet gaan. “Landbouwers, veehouders, buschauffeurs, bouwvakkers, de meeste kleine ondernemers krijgen door Covid-19 financiële problemen”, zegt Shankar R.

Lizzy B. vraagt zich af hoe het met degenen staat, die een perceel in valuta moeten aflossen. “Alles is zo duur, alle Surinamers hebben het zwaar.” Berto O. verwacht meer problemen die door de regeerders gecreëerd zullen worden.

Anroedh S. ervaart problemen doordat de bussen niet rijden en de werkplek niet bereikt kan worden. Reginald H. hoopt op een belastingverlaging. “Ik wacht op de jaarrede van de president. Ik wil horen wat zijn beleid zal zijn. De prijzen zijn ondraaglijk nu en 10 jaren terug ook”, luidt een andere reactie. Soenita J. vindt vervoer een belangrijk onderwerp, waar de overheid onvoldoende aandacht aan besteedt. “Mensen die SRD 6.000 en daarboven verdienen, gaan het niet voelen. Mensen die SRD 2.500 verdienen, is om te huilen. Ze hebben geen vooruitgang en ook geen goede toekomst. Ik heb nog nooit een regering meegemaakt, die naar het volk omkijkt. Ze zitten allemaal hun eigen zakken te vullen.”

Vrijwel eenieder gaat gebukt onder enerzijds de effecten van de Coronacrisis en anderzijds de reeds verzwakte economie van het land. Het gebrek aan goed bestuur, het continueren van vriendjespolitiek, het hanteren van maatregelen waar het volk moet inleveren, maakt de toestand nog erger.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: