Consumentenkring: “Sluit de cambio’s”

De voorzitter van de Consumentenkring, Albert Alleyne, betreurt de nieuwe koersontwikkeling. “Ik vind het bijzonder jammer, omdat wij in ons geliefd Suriname er allemaal baat bij hebben dat het goed gaat in het land.” Alleyne zegt dat zijn kritiek op het economisch beleid van de regering wordt gedaan in het belang van Suriname. Over de valutawet die vlak voor de verkiezing werd bekritiseerd, zegt Alleyne dat er ‘boosdoeners’ in het spel zijn, die slechts aan hun eigen belang denken. Het opschroeven van de koers heeft niets te maken met de regeringen en Alleyne is dan ook voorstander van het treffen van maatregelen om het onbeperkt opdrijven van de koers te stoppen. “Anders gaan we steeds blijven met dit probleem. Want al brengt de Centrale Bank de koers morgen naar 20, overmorgen is het 22.” Alleyne stelt zich op het standpunt dat de koers niets te maken heeft met de waarde van de munt. “We moeten wat doen aan de wetgeving.”

Alleyne roept de regering op om te werken aan het stabiliseren van de koers. Daar is er volgens hem extra wetgeving nodig. “En wat mij betreft, sluit die cambio’s”, zegt Alleyne resoluut. “Want zolang er wisselkantoren zijn buiten het legaal circuit van banken, blijven deze problemen.” De voorzitter van de  Consumentenkring stelt dat het niet ligt aan de regering, omdat die er met de beste bedoelingen is. “Maar die beste bedoelingen worden op deze manier getorpedeerd.” Volgens Alleyne zullen de minst draagkrachtigen de nadelige gevolgen ervaren, als dit onveranderd blijft.

Oproep aan consumenten

Als oplossing vraagt Alleyne ook aan de consumenten om prijzen in de winkels te vergelijken en foto’s hiervan te posten op de Facebookpagina van de Consumentenkring. Want de prijzen zijn de afgelopen tijd op ongelofelijke manieren aangepast. Met deze actie wil de Consumentenkring de regering helpen, want op deze manier worden de verschillen in beeld gebracht. “Op deze manier kunnen we ook aantonen dat de prijzen omhooggaan.”

Export

Alleyne beaamt dat er exporten nodig zijn om in de pas te kunnen blijven lopen met de koers. Hij wijst op de bepaling in de valutawet aangaande de repatriatieregeling, welke erop neerkomt dat bij export de repatriatie maar 60 procent hoeft te zijn. “Hoe komt dit land vooruit als je 40 procent van je opbrengsten in het buitenland mag laten?”, vraagt hij kritisch. “We willen een gezonde economie, maar we zetten in onze wetgeving dat de gelden die hier verdiend worden in het buitenland kunnen blijven”, merkt de voorzitter van de Consumentenkring op. “Laten we ophouden om onszelf voor de gek te houden”, zegt Alleyne tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: