‘Hoe ga ik doen? Hoe kom ik uit?’

“Van de ene op de andere dag worden mensen brodeloos gemaakt. De verkoop loopt door de week al slap en nu wordt het nog moeilijker om te verdienen. Hoe ga ik doen? Hoe kom ik uit?”, vraagt een groenteverkoper zich af.  Een aantal groenteverkopers dat langs de straat verkoopt, geeft tijdens een gesprek de krant te kennen dat men het erg vindt dat men door de aangekondigde total lockdown voor het gehele weekend nu in plaats van 1 dag, 2 dagen verlies gaan lijden. Joyce die aan de Kwattaweg verkoopt, geeft aan dat zij het niet erg vond dat zij 1 dag als het ware rust kreeg of meer tijd kreeg om haar stand schoon te maken. Maar dat zondag nu ook erbij is gekomen, valt helemaal niet in goede aarde bij haar. “Ik ben niet de enige verkoper aan de Kwattaweg, er zijn veel meer. Bijna 20 tot 30 mensen zie je langs de straat hier verkopen. Het is ook heel vermoeiend dat men met hun kinderen ook komt staan en verkopen, alleen om te verdienen. Dan wordt in plaats van een oplossing te zoeken, het juist moeilijk gemaakt voor ons. De lockdown op zaterdag gaf ons juist tijd om zaken in orde te maken voor de verkoop op zondag. Op die bewuste dag ging ik tenminste met de helft of soms minder dan de helft van mijn verkoop naar huis. Hoe moeten we het nu dan overleven.”

Eugenie, een alleenstaande moeder, vertelde dat haar werkgever haar eind maart heeft bedankt door de Covid-19 situatie. Uiteindelijk werd zij gedwongen om mee te doen met de groenteverkoop, zodat zij en haar zoon toch nog kunnen overleven. “Een vrouw die de enige kostwinner is, heeft het al moeilijk. Maar dan wordt het nog moeilijker gemaakt.  Het idee achter de lockdown begrijp ik wel, maar laat men tenminste met een andere optie komen. Door de mensen die hard willen werken te straffen om anderen een les te leren, is geen optie.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: