Marisa Fisheries slaat zich door Covid-19 pandemie en maatregelen heen

‘Marisa Fisheries heeft de schade gelukkig kunnen beperken ten gevolge van de door de regering afgekondigde maatregelen tegen het Covid-19 virus.’ Dat zegt Isabelle de Boer van het vissersbedrijf in gesprek met het Dagblad Suriname. Haar man, John de Boer, en zij zijn al enkele jaren eigenaar van dit florerend hypermodern vissersbedrijf, gelegen aan de Surinamerivier, een aantal kilometers ten zuiden van Paramaribo. Een uniek bedrijf in Suriname.

‘We hebben door kunnen werken. Personeel dat geen vervoer heeft, doordat de bussen niet mogen rijden, heeft zelf naar oplossingen gezocht door met collega’s af te spreken die wel vervoer hebben. Voor de medewerkers van Ocean Delight zijn bussen ingezet. Ons nieuw kantoor is ruim genoeg om de afstand van 1.5 à 2 meter te bewaren. De jongens op de boten kunnen daarentegen niet echt afstand bewaren, maar hebben wel brieven van ons meegekregen met instructies om zichzelf en anderen niet in gevaar te brengen. De verwerking bij Ocean Delight heeft ook met aangepaste regels door kunnen draaien’, aldus Isabelle de Boer.

Ocean Delight is het op 22 juni 2019 geopende moderne visverwerkingsbedrijf, een samenwerking tussen Suvveb en Marisa Fisheries. Door trawlers van Marisa Fisheries gevangen vis wordt in eigen beheer compleet verwerkt voor de markt.

Bemanning van vrachtschepen, die aanmeren in de haven van Paramaribo, mogen niet van boord vanwege Covid-19. Maar hoe zit het met de vissers in de lokale trawler sector? De Boer: ‘Onze bemanningsleden maken korte reizen van tussen de 4 en 6 dagen en blijven binnen de territoriale wateren van Suriname, dus mogen van boord als ze binnen komen. Wel hebben we bemanningsleden die met verlof zijn of moeten gaan en die niet terug kunnen komen of kunnen vertrekken. De meeste komen van de Filipijnen.’

‘Wij hebben inmiddels 13 boten, waarvan er 5 onder contract varen voor andere Surinaamse visexporteurs. Niet alle schepen varen continu. We hebben een beperkt aantal visdagen per schip per jaar. In de tijd dat het schip stilligt, kan er dan onderhoud gepleegd worden. Dit doen we voornamelijk in eigen beheer.’

Op de vraag of Marisa Fisheries deze crisisperiode voldoende afzet heeft voor de gevangen vis, antwoordt Isabelle de Boer als volgt. ‘Voor bijna alle gevangen vis is er afzet. Wel hebben we momenteel minder afzet in de Caribische regio, omdat daar de landen afhankelijk zijn van toerisme en dat is er niet vanwege gesloten luchtruimen. Dit heeft wel als gevolg dat de prijzen wat meer onder druk staan. Verse export en luchtvracht hebben we sinds het begin van de Coronacrisis al niet meer, omdat de horeca en markten gesloten waren en de beperkte luchtvaartdiensten, waarbij de vrachtprijzen te hoog zijn om onze klanten te voorzien van verse vis. Maar we hebben niet heel veel verse export, dus deze schade is te overzien. Wel hebben we nieuwe klanten die in Europa en Azië diepvriesafzet hebben, dus dat houdt het redelijk in balans.’

‘Al met al heeft ook de visserijsector behoorlijke schade ondervonden van deze pandemie. We staan er gelukkig nog steeds positief in en zullen er alles aan doen om onze klanten op een verantwoordelijke manier van hun producten te blijven voorzien’, aldus De Boer.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: