Doppler radar Meteorologische Dienst al maanden defect

De Finse Vaisala Doppler radar van de Meteorologische Dienst op Zanderij is al maanden defect. Dat zegt meteoroloog Roël Oehlers in gesprek met Dagblad Suriname. De Meteodienst maakt nu gebruik van radargegevens uit Frans-Guyana, maar die beslaan niet geheel Suriname, zegt Oehlers. Dat de Doppler radar defect is, wordt tegenover Dagblad Suriname bevestigd door minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken. Op de vraag of hij enig idee heeft wanneer de radar weer is hersteld en wat de kosten zijn, antwoordt de bewindsman: ‘Nee’. Volgens Oehlers wordt gewacht op onderdelen die uit het buitenland moeten komen.

De Doppler radar werd 15 december 2015 in gebruik genomen. De radar is een waardevolle ondersteuning voor het samenstellen van weersverwachtingen op korte termijn en voor de toekomst voor wetenschappelijk onderzoek. Het apparaat heeft de staat 1.6 miljoen Euro gekost. Met deze radar kan het weer gedetailleerd worden voorspeld tot maximaal een half uur vooruit, wat de internationaal geldende norm is. De radar is dan ook een onmisbaar instrument voor de meteorologen om bijvoorbeeld op tijd weerswaarschuwingen te kunnen publiceren.

Naast de defecte radar blijkt dat de Facebookpagina van de Meteodienst al sinds 15 januari 2018 niet wordt geüpdate. Meteoroloog Oehlers laat blijken daarvan niet op de hoogte te zijn. ‘De Facebookpagina wordt verzorgd vanuit ons hoofdkantoor aan de Magnesiumstraat in Paramaribo. Maar ik ga er achteraan en ervoor zorgen dat onze Facebookpagina weer voorzien wordt van actueel weernieuws.’ 

Diverse gebieden in het land werden in augustus getroffen door plotselinge rukwinden, die de nodige schade veroorzaakten aan woningen en de natuur. De Meteodienst is nog niet bij machte om de burger op tijd te voorzien van weerswaarschuwingen. Die blijven vooralsnog beperkt tot de website van de dienst, die velen echter niet bezoeken. Veel mensen zijn actief op social media en vinden daar hun nieuws. De STVS brengt wel dagelijks een weerbericht met informatie van de Meteorologische Dienst, maar actuele waarschuwingen worden niet op tijd bekendgemaakt via de televisie. ‘Diverse radiozenders brengen een weerbericht, maar veel maken hun eigen bericht, daarbij gebruikmakend van onze informatie, zonder ons de credits te geven’, zegt Oehlers. Hij keurt dat ten zeerste af.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: