Minister Mathoera: ‘Controle aan oostgrens blijft een uitdaging’

Minister Krishna Mathoera van Defensie heeft positieve verwachtingen van het opvoeren van de samenwerking tussen Suriname en Frans-Guyana. Beide landen hebben vrijdag tijdens een bilateraal overleg in Saint Laurent, Frans-Guyana, een verklaring ondertekend inzake gezamenlijke aanpak van vraagstukken waarmee beide landen kampen.

De minister zegt zaterdag 5 september tegenover de Communicatiedienst Suriname, dat met betrekking tot het vraagstuk van immigratie er vaste posten worden geplaatst. Het is niet de bedoeling om het verkeer tussen beide landen volledig stop te zetten. Mathoera benadrukt wel, dat de grenzen nog steeds gesloten zijn. Indien er toch een transport moet worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het geval van ziekte of een begrafenis, dan zal dat ‘gecontroleerd’ moeten plaatsvinden, aldus de bewindsvrouwe. 

Mathoera: ‘Illegale immigratie en illegaal goederenverkeer is een uitdaging voor de hele wereld. Niet alleen voor Suriname en Frankrijk, maar de hele wereld. In een Covid-19 situatie brengt het extra uitdagingen met zich mee, daarom is het van eminent belang dat alle landen met elkaar samenwerken.’

Controle aan de oostgrens blijft dan ook volgens de Defensie-minister een uitdaging, maar ook daarover zijn afspraken gemaakt met de Franse regering. ‘Je kunt heel moeilijk de controle houden over de hele lange grens van bijna zeshonderd kilometer. Daarom zijn de mogelijkheden met betrekking tot surveillance te water ook bekeken. Er is afgesproken dat we de rivier delen in verschillende secties. Een deel is voor rekening van het Surinaamse ministerie van Defensie en een deel voor de Franse autoriteiten.’

De samenwerking zal verder ervoor moeten zorgen dat er zichtbaarheid en gezag is. ‘Dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen wanneer mensen illegaal oversteken’, stelt minister Mathoera.

error: Kopiëren mag niet!