Medische Zending: ‘Covid-19 situatie binnenland alarmerend’

De Algemeen directeur van de Medische Zending (MZ), Herman Jintie, zei afgelopen donderdag tijdens een bezoek aan minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling & Sport, dat de Covid-19 situatie in het binnenland alarmerend is, zo bericht de Communicatiedienst Suriname zaterdag 5 september. 

Jintie vreest, dat zonder een plan van aanpak de situatie uit de hand kan lopen. Hij ziet graag meer bewustwording rond het Coronavirus. Volgens de directeur nemen mensen in het binnenland het niet zo nauw met het virus. 

Jintie stelt dat jonge mensen die positief getest zijn en niet in isolatie kunnen, dus in thuisquarantaine zijn, gewoon het dorp in gaan, omdat ze niet echt klachten hebben. Het is aldus de MZ-directeur juist dit gedrag dat gevaarlijk kan zijn voor anderen, vooral voor degenen met onderliggende klachten. Ook vindt hij dat de veiligheid gewaarborgd moet zijn bij het begraven van een Covid-19 dode.

Vanuit het traditioneel gezag is gesteld, dat het moeilijk is veranderingen aan te brengen bij begrafenissen, omdat er nu eenmaal een aantal rituelen is. Jintie benadrukte tijdens de ontmoeting met de bewindsvrouwe, dat het niet gaat om het inkorten of helemaal niet naleven van de rituelen. Het gaat volgens hem erom, dat alles zo veilig mogelijk gebeurd, op een manier waardoor het virus zich niet verder kan verspreiden.

Vanuit het ministerie is voorgesteld om Covid-19 teams samen te stellen die per drie dorpen zullen werken. Zo’n team moet de mensen in de dorpen voorlichten over het virus en ook de protocollen voor houden voor nabestaanden van een Covid-dode. Een team moet gaan bestaan uit vertegenwoordigers van de MZ, onderwijs, het commissariaat, een districts- of ressortsraad en het traditioneel gezag. Ook zal gekeken moeten worden naar mogelijkheden van quarantaine- en isolatie locaties in dorpen.

error: Kopiëren mag niet!