Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize D. had Bamie kip;

Huize L. had macaroni met kip;

Huize P. had  Kwie Kwie met rijst;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: Bamie kip, macaroni met kip, Kwie Kwie met rijst

Recept: Pom

Ingredienten voor pom: 1 kg diepvries pomtayer; 2 kippenbouten; 1 ui; 4 tomaten; 4 takjes selderij; 1 kleine surinaamse peper; 2 eetlepels piccalilly; 1 dopje rum; 1 sinaasappel; 1 eetlepel suiker; 1/2 theelepel zwarte peper; 1 snufje nootmuskaat; 1 theelepel tomatenpuree; 2 maggiblokjes; 1 eetlepel margarine; 1/3 theelepel zout; olie en water.

Bereiding: De pomtayer laten ontdooien. In een grote schaal de pomtayer mengen met de piccalilly, rum, suiker en het sap van de sinaasappel. Snij de helft van de ui fijn en de andere helft in ringen. Snij de selderij fijn. Hak de kip in eetbare stukken. Mix de kipdelen met de zwarte peper, zout en nootmuskaat en 1 uur laten intrekken. Bak de kip halfgaar in de margarine met 3-4 eetlepels olie. Leg de kip apart.

Gebruik dezelfde oliemix voor het aanbakken van de tomaat, tomatenpuree, ui en maggiblokjes. Ongeveer 1-2 minuten koken. Voeg 300 ml water toe. Weer 1-2 minuten laten doorkoken.

Beboter een bakpan (als de bak straks gevuld is, moet de pom ongeveer 5-6 cm dik zijn). Vul de bakpan tot de helft met de pomtayermix. Schenk de helft van de opgekookte saus erover. Verdeel de kipdelen, uienringen en soepgroente over de pomtayermix. Doe de resterende pomtayer en saus erover heen. Ongeveer 2,5 – 3 uren in de oven op 190 graden C.

 (Bron: Suricepten.nl)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: