Del Castilho: “Onderzoek EBS overlaten aan deskundigen”

DA’91 voorzitter Angelic Del Castilho geeft in reactie op uitspraken van het DNA-lid Mahinder Jogi aan, dat deze niet in het parlement zit als burger maar het volk vertegenwoordigt. Zowel Jogi als de vicepresident hebben aangegeven dat er niets mis is met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding bij EBS. Momenteel loopt een aanvraag voor onderzoek tegen de voormalig president-commissaris van de EBS, Andy Rusland en de directeur van Olibis NV, Otmar Sibilo. Del Castilho zegt dan ook dat zodra een onderzoek gaande is, een DNA-lid zich dient te onthouden van persoonlijke commentaren. “Want daarmee kan je het vertrouwen van het instituut in het geding brengen.” De voorzitter van DA’91 merkt op dat de reactie van het DNA-lid Jogi niet zijn gegeven als burger maar als DNA-lid. “Als je zulke opmerkingen maakt dan loop je het risico, dat wanneer er wel malversaties worden aangetroffen je het hele college in opspraak brengt door een dergelijke opstelling.”

Ook ten aanzien van de opstelling van de vicepresident merkt Del Castilho op dat zijn uitspraken komen nog voor de feiten duidelijk zijn. “Brunswijk moet zich bewust zijn van zijn rechtstatelijke positie. Met deze uitspraak brengt hij de regering niet alleen in verlegenheid maar geeft hij ook het idee dat de regering a priori mogelijke verdachten van corruptie nog voor het onderzoek, in bescherming neemt.”

De voorzitter van DA’91 die ook een van de indieners is, zegt dat het onderzoek moet worden overgelaten aan deskundigen die beschikken over de forensische expertise om zaken te beoordelen. “De trias politica moet worden gerespecteerd”, besluit Del Castilho.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: