Epidemioloog Krishnadath: ‘We moeten niet te vroeg juichen’

Tijdens het ‘Webinar Covid-19 en NCD’s’ (Non-Communicable Disease – niet-overdraagbare ziekte) van het ministerie van Volksgezondheid, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) dat donderdagavond door Apintie TV werd uitgezonden, zei epidemioloog dr. Ingrid Krishnadath, dat ondanks een daling van het aantal dagelijkse Covid-19 besmettingen, ‘we niet te vroeg moeten juichen’.
Ook zei ze dat de verspreiding snel kan gaan wanneer een besmet persoon meerdere personen besmet. ‘Vandaar het besluit om het aantal deelnemers van diverse groepen personen te beperken tot vijf.’ Over de leeftijd van met Covid-19 besmette personen zei Krishnadath, dat het aantal besmettingen boven de leeftijd van 30 jaar minder wordt. ‘Mensen tussen de 20-30 jaar hebben nog een druk leven, met veel activiteiten en lopen dan ook de meeste kans om besmet te worden.’


Krishnadath ging verder in op hoge bloeddruk en suikerziekte in relatie tot Covid-19, gerelateerd aan zo’n 2.000 patiënten in de maand augustus. ‘Die aandoeningen zorgen ervoor dat mensen een erger verloop van Covid-19 hebben. Geen hoge bloeddruk, dan minder dan een procent kans om op een Intensive Care (IC) te belanden. De kans om opgenomen te worden op een IC met hoge bloeddruk is vier maal zo hoog dan bij mensen die het niet hebben. Van mensen die besmet zijn met Covid-19 en hoge bloeddruk hebben, wordt 24% in een ziekenhuis opgenomen. Anderen worden in isolatie geplaatst. Geen hoge bloeddruk en je krijgt Covid-19, dan is de kans groot dat je in een ziekenhuis wordt opgenomen. Bij suikerziekte belanden mensen ook makkelijker op een IC en in een ziekenhuis.’ 


‘Chronische ziekten, je bent er eigenlijk 24 uur per dag mee bezig’

Drs. Elizabeth Berggraaf, arts, ging in op besmettelijke chronische ziekten. ‘Die gaan niet over, je bent er eigenlijk vierentwintig uur per dag mee bezig. Ze leiden altijd tot ernstige complicaties en hoge kosten, vooral tijdens de Covid-19 pandemie. Regels en maatregelen om het virus aan te pakken, zijn er niet om u te irriteren en chaos te creëren. We moeten de regels in acht nemen. Regels zijn er om ons te beschermen. U moet dat zelf doen, niemand gaat dat voor u doen.’

‘Mensen beseffen niet genoeg wat hun aandoening inhoudt’

Berggraaf: ‘Mensen beseffen niet genoeg wat hun aandoening inhoudt. U kunt u nu laten informeren via onder andere patiëntenverenigingen. Mensen moeten hun leefstijl onder controle houden. We moeten nog meer gaan leren leven met chronische ziekten, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht. Het aantal mensen met deze ziekten stijgt nog steeds. Ga op tijd naar de dokter, laat u op tijd controleren.’


‘Bewegen is heel belangrijk’

Dr. Sergio Baldew, fysiotherapeut, ging in op bewegen en een gezonde leefstijl om chronische ziekten te voorkomen. ‘Bewegen is heel belangrijk. Ten eerste is bewegen van belang om ons gewicht in balans te houden. We kunnen er iets aan doen. Let op je voeding. Overtollige energie kunnen we verbranden. Daarnaast is bewegen belangrijk voor het hart, de longen en spieren. Bewegen pompt bloed door het lichaam. Door te bewegen, kan ook stress worden verminderd en is dus goed voor de mentale gezondheid.’ 

Tiffany Soepar, diëtiste, sprak als laatste inleider over het belang van goede voeding en gezond eten. ‘Gezonde voeding is essentieel om een goede weerstand op te bouwen. Goede weerstand beschermt het lichaam tegen indringers, zoals virussen. Een goede weerstand kan worden opgebouwd door bijvoorbeeld per dag twee stuks fruit te eten alsook groente en volkoren producten.’

Het programma krijgt volgende week donderdag een vervolg, ook bij Apintie TV.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: