Onduidelijke bankzaken

Dagblad Suriname liep VCB-spaarrekeninghouder C.C. tegen het lijf. De goede man was uit zijn doen. “Ik ben al langer dan twee weken bezig om een girorekening te openen bij de VCB. Ik ben al zeker vijf keer naar de bank geweest om mijn aanvraag rond te krijgen. Ik verlies kostbare tijd.”

Verhoogd risico Coronavirus

“Met het gedwongen vaker de straat opgaan om de stoep van de VCB plat te lopen, loop ik een verhoogd risico dat het Coronavirus bij mij blijft plakken. Ik heb nooit gedacht dat het openen van een girorekening een lijdensweg zou worden. De bank kronkelt, terwijl ik al jaar en dag een spaarrekening heb bij de VCB. Zij hebben al mijn gegevens, maar zetten mij de voet dwars.”

Zware geestelijke belasting

“Wij hebben al te doen met een algemeen heersende noodtoestand in Suriname. Komt bij kijken dat de bank met onnodige loperij de geestelijke en economische belasting van haar cliënten bijzonder zwaar maakt. Ik was spaarrekeninghouder bij de Landbouwbank. De regering Bouterse fuseerede mijn bank met de VCB, waar ik ongevraagd terecht kwam.”

Allerlei schriftelijke bewijstukken

“De bank vroeg om een werkgeversverklaring. Ik gaf door dat in bushouder ben. Mij werd toen gevraagd om een verklaring bij de PLO te halen. Ik werd ook naar de Belastingdienst gecommandeerd om mijn belastingstatus te bewijzen. De VCB wil van mij weten of ik een publieke functie bekleed in Suriname of het buitenland. “Heeft u een directie familielid of naaste geassocieerde van een persoon die een publieke functie (heeft) bekleedt in Suriname en/of in het buitenland?” Dat is ook zo een vraag die mij tegen de borst stuit.”

Privacy

“Toen ik doorgaf dat ik gekozen en geïnstalleerd ressortraadslid ben, moesten zij daarvan ook bewijstukken hebben. Is dit alles nodig? Druist deze verplichte informatievertrekking niet in tegen privacy rechten. Houdt deze werkwijze in, dat mijn bankstaten en andere gegevens met de belasting en andere instanties worden uitgewisseld? Ik begrijp er geen snars van.”

Van bank verwisselen

“Het klantidentificatieformulier voor natuurlijke personen van de bank wil allerlei zaken weten. Ik vertrouw de banken niet. De overheidsbanken allerminst. Ik denk er serieus over na om zaken te doen met een andere bank. Hoewel de banken steeds vaker onder één hoedje spelen. De particuliere banken en andere financiële instellingen gaan niet vrijuit in het door de NDP veroorzaakte rampzalige economische mislukking.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: