Huisartsen ook in (financiële) nood

Tarieven achterhaald, veel minder patiënten door Covid-19

Dagblad Suriname sprak met meerdere huisartsen, die aangeven ook de dupe te worden van de ontstane situatie. Met name zijn de tarieven volgens hun achterhaald. Van het SZF krijgen zij gemiddeld SRD 30 per maand per geregistreerde patiënt, wat met de huidige koers neerkomt op USD 2.  PZS betaalt SRD 23 per patiënt en de Assuria ook ongeveer datzelfde bedrag. Met die tarieven lukt het de huisartsen naar hun zeggen met moeite het hoofd boven water te houden, omdat door de Covid-19 pandemie niet enkel veel minder reguliere patiënten de poli’s bezoeken, maar ook omdat zijzelf, heel erg selectief patiënten kunnen ontvangen vanwege het verhoogde risico. “Tenslotte is een arts ook maar een mens, en wij kunnen ook besmet raken!”, zegt een arts tegen Dagblad Suriname. “De personen die nu wel nog naar de poli komen, doen dat echt wanneer er ernstige nood is, en de meesten volstaan met een telefoontje voor advies, gebruiken huismiddeltjes, of ze hopen gewoon dat een minder ernstige aandoening vanzelf verdwijnt. Het aantal bezoekers is dus drastisch teruggelopen. Dat is zorgwekkend, want veel patiënten lopen zo ook onnodig grote gezondheidsrisico’s.”

Dit alles kan ook ertoe leiden dat de artsen minder gemotiveerd zijn hun werk naar behoren te doen, ook al zouden ze het graag anders willen, en zich met minder enthousiasme voor de zorg inzetten. Het ergste is, wordt ons verteld, dat er geen zicht op verbetering is zoals zaken er nu voor staan.

Het bestuur van de Vereniging van Huisartsen in Suriname heeft op vrijdag een bestuursvergadering gehouden, waarin de problematiek en modellen ter oplossing besproken zijn, maar ook hebben ze inmiddels een schrijven gericht aan de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen (Survam). De huisartsenvereniging hoopt op een uitnodiging van Survam om over aanpassing van het abonnementstarief te praten. Men wil ook het gewone tarief voor een consult van particulieren optrekken, met alle mogelijke economische gevolgen van dien. Ook met het SZF zullen de nodige gesprekken moeten volgen, maar zoals reeds bericht werd in onze eerdere artikelen, vinden de meeste medici dat het SZF totaal doorgelicht en herzien moet worden. Dagblad Suriname blijft u op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: