Leerkracht wijst op gebreken huidig digitaal onderwijs

Esha Matai leerkracht op een muloschool plaatst kanttekeningen bij het digitaal onderwijs, dat momenteel verzorgd wordt. “De leerkrachten verzorgen nu digitaal onderwijs naar aanleiding van de maatregelen tegen het Coronavirus. Vanaf 13 maart zijn de scholen gesloten en besloten werd om digitaal onderwijs te geven. Maar niemand heeft eraan gedacht dat niet alle kinderen in staat zijn om digitaal onderwijs te volgen. Sommige kinderen hebben geen laptop; anderen zitten zonder internetverbinding en bepaalde kinderen moeten data aanvragen. Die zaken kosten geld”, zegt Matai. Ook voor leerkrachten is het niet eenvoudig. Niet iedereen is even handig met een computer en daar zitten er ook veel knelpunten. “Op de werkplek ontstaan irritaties, omdat leerkrachten elkaar proberen te helpen, maar dit gaat niet zo eenvoudig. Het blijkt dat leerkrachten op de scholen moeite hebben om met computers te werken. “Niet iedereen is van de jonge generatie.” Matai noemt als voorbeeld de groep die behoort tot de vijftigplussers, die nooit eerder met een computer hebben gewerkt. Het komt dan voor dat jongeren hulp moeten bieden.

Digitale lessen worden op de school van Matai middels spraakberichten of opdrachten gegeven, die vervolgens naar de kinderen worden gestuurd. “Het is de bedoeling dat de kinderen de taken moeten verwerken en bij het correctiemodel moeten opsturen, maar dit werkt niet, want je kan de vorderingen niet volgen.” De leerkracht zegt dat er geen controle is. “Want je weet niet hoe de kinderen aan de antwoorden komen. Ze kunnen een woordenboek gebruiken of op het internet de antwoorden opzoeken, terwijl wanneer je in de klas zit je ziet wat de kinderen doen.” De leerkracht zegt het cijfer 5 te geven voor de manier waarop de huidige onlinelessen worden gegeven. “Het ICT-onderwijs zou voor iedereen in het curriculum opgenomen moeten worden en het vak moet net zoals elk ander vak worden ingeroosterd.” De leerkracht zegt dat op deze manier de kinderen leren omgaan met het digitaal onderwijs. Voor leerkrachten moet er een programma worden ontwikkeld, waarbij ze ook worden bijgeschoold. Met het huidig systeem kan je niet plotseling onvoorbereid starten, want dat gaat niet werken en dat zien we nu gebeuren.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: