Joan Nibte, presidentskandidaat met minst aantal stemmen, om precies te zijn 11

Tientallen lijsttrekkers falen in het trekken van stemmen

Bij de campagne van de afgelopen verkiezingen waren in vergelijking met voorgaande jaren opmerkelijk weinig “presidentskandidaten”. Bij de NDP maakte voorzitter Desi Bouterse duidelijk dat hij ging voor een derde termijn. Einde discussie bij paars. De ambities van de VHP-voorzitter, Chan Santokhi, voor het presidentschap is waarschijnlijk een van de slechtst bewaarde geheimen van politiek Suriname. Gregory Rusland werd duidelijk als presidentskandidaat gepresenteerd. Bij de Abop en PL waren er enkele stemmen, maar duidelijkheid kwam er niet. De overige “minder grote en nieuwe” partijen, op PRO na, hebben ook geen uitgesproken presidentskandidaat gepresenteerd. De voordracht van Joan Nibte als presidentskandidaat van de Partij voor Recht en Ontwikkeling trok veel aandacht. Opmerkelijk is dat zij in de verzameling van lijsttrekkers met het geringste aantal stemmen geplaatst kan worden. Nibte was ondanks meerdere pogingen onbereikbaar voor commentaar. Dagblad Suriname presenteert bij deze volgens lijstvolgorde, per district lijsttrekkers die niet alleen niet gekozen zijn, maar ook de kiesdeler bij lange na niet hebben gehaald. De kandidaten hebben gefaald om als lijsttrekker stemmen te trekken die voldoende zijn voor een zetel.  De districten Paramaribo, Wanica, Coronie, Saramacca Commewijne Marowijne worden als eerste onder de loep genomen. De districten Para, Brokopondo en Sipaliwini worden in komende edities behandeld.

Paramaribo & Wanica

In Paramaribo heeft Strei!-lijsttrekker Soemita Phil 92 stemmen behaald. Guno Castelen van de SPA kreeg 179. Curtis Hofwijks van de PRO heeft er 376. Bij de SDU heeft Waterberg, Celsius 54 stemmen gehaald. DA’91 lijsttrekker Del Castilho, Angelic bleef op 255. Palu-lijsttrekker Hok, Jimmy heeft er 125. VVD Amafo, Alice 84. Reyme, Steven 1811. In Wanica heeft Wong-Swie-San Jennifer 219 stemmen. Zij was lijsttrekker van de PRO. Apensa, Deborah kreeg 40. Zij was lijsttrekker van de VVD. Stienstra, Antonius (DA’91 lijsttrekker) kreeg 49. Rattan, Gwendelien van de SDU bleef op 29. Dipper, Jorlynn (DNW-lijsttrekker) kreeg er 14. Towiredjo, Marijette (HVB-lijsttrekker) heeft 244 stemmen gehaald. Alfaisi, Steven (DOE-lijsttrekker) kreeg 333 stemmen. Williams, Joyce van de SPA kreeg 90. Ramnandanlal, Henk, voormalig Palu-voorman en lijsttrekker in Wanica kreeg 90. Vola, German van Strei heeft 60 gehaald. In Nickerie bleef A20-lijsttrekker Ramnath, Mahinderpersad op 30. Dors, Michel Glenn van de NPS op 318 en DA91 lijsttrekker Badrie, Wiedjawatie op 39. Geen van deze kandidaten zijn gekozen.

Coronie, Saramacca Commewijne Marowijne

In Coronie heeft VHP-lijsttrekker Trustfull, Merlien slechts 23 stemmen gehaald. A20-lijsttrekker Maarbach, Mmaresa maar 5. Holwijn, Danielle Palu-lijsttrekker kreeg er 138. Joan Nibte, lijsttrekker van de PRO en presidentskandidaat, kreeg er 11. In Saramacca kreeg A20-lijsttrekker Vanas, Sylvana 65 stemmen. Matsaleh, Nnathalien (SPA-lijsttrekker) kreeg 10. In Commewijne kreeg Strei!-lijsttrekker en activist Atencio, Martin 84 stemmen. A20-lijsttrekker Bouguenon, Melinda Hilda kreeg 31. In Marowijne kreeg BEP-lijsttrekker Gunther, Jjona 193 stemmen.

Asaisie, Mireille (HVB-lijsttrekker) kreeg 57. A20-lijsttrekker Betterson, Jan bracht 59 stemmen binnen. NPS-lijsttrekker Koina, David behaalde 56. Pro-lijsttrekker King, Gary kreeg 10 stemmen. VHP-lijsttrekker Tomopawiro, Rosinah kreeg 171 personen achter zich. SPA-lijsttrekker Akoi, Marita behaalde 10 stemmen. VVD-lijsttrekker Aliamale, Gregory eindigde met 13 stemmen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: