Overwinning op Europa Dag markering val van nazi-Duitsland

75ste verjaardag van VE Day, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa na de nederlaag van nazi-Duitsland.

De Covid-19 pandemie vernietigde de plannen voor de parades, flyovers en memorials die zouden hebben plaatsgevonden op de historische 75ste Victory in Europe (VE) Day. Toeschouwersvrije TV-waarnemingen zullen de grote herdenkingen vervangen, die waarschijnlijk zullen worden samengevoegd met gebeurtenissen in augustus en september ter gelegenheid van de 75e VJ-dag (Overwinning op Japan), toen de Tweede Wereldoorlog eindelijk ten einde kwam.

VE Day herdenkt de onvoorwaardelijke overgave van nazi-Duitsland aan de geallieerden op 8 mei 1945, die een einde maakte aan de oorlog in Europa. Er zijn nog maar weinig veteranen van het conflict over om deel te nemen aan reünies die meestal op de mijlpaal-dag plaatsvinden, en de 75e VE-dag zou wel eens de laatste belangrijke gelegenheid kunnen zijn geweest om hen te eren.

Rusland markeert traditioneel de overwinning op de nazi’s op 9 mei, maar de grote parade van president Vladimir Poetin op de 75ste Dag van de Overwinning op het Rode Plein in Moskou moest ook worden uitgesteld vanwege de coronaviruscrisis.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: