Aandacht voor lot bestuiver op wereldbijendag

Bijen, belangrijkste natuurlijke bestuivers, worden in steeds hogere mate bedreigd door ziekte, parasieten, verlies van habitat en landbouwpesticiden.
Om de aandacht te vestigen op het belang van de bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereldbijendag.

Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

Bestuivers laten veel planten, waaronder vitale voedselgewassen, zich voortplanten. Bestuivers dragen niet alleen rechtstreeks bij aan de voedselzekerheid, maar zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit – een hoeksteen van de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Ze dienen ook als schildwachten voor opkomende milieurisico’s, die de gezondheid van de lokale ecosystemen signaleren.

Invasieve insecten, pesticiden, veranderingen in landgebruik en monocropping, de landbouwpraktijk om jaar na jaar een enkel gewas op hetzelfde land te verbouwen, kunnen de beschikbare voedingsstoffen verminderen en een bedreiging vormen voor de bijenkolonies.

error: Kopiëren mag niet!