Losse broden kopen en Corona

Ricky Stutgard

Ondertussen weten we hoe je met het Coronavirus besmet kan raken. Een van de manieren is dat het virus zich aan verschillende oppervlakten hecht en wacht totdat een persoon een moment niet oplet en zichzelf infecteert. Vandaar dat wereldwijd en landelijk in Suriname veel informatie is gegeven over het ontsmetten van de handen.

Toch is een opvallende manier in bepaalde winkels waar te nemen bij de verkoop van puntbroden. In sommige winkels liggen de broden los in een bak. De winkelier zet een plastic zak voor de klanten, die als ‘handschoen’ dient. Vervolgens stopt iedereen zijn of haar handen in die zak om daarmee het brood te pakken. Nadat de broden in een ander zakje worden overgeplaatst, verdwijnt het ‘handschoen zakje’ weer in de zak met broden. Ondanks dat mensen zelf kunnen bedenken dat dit een bron van overdracht is, vraagt niemand aan de winkelier naar een andere zak. Ook zie je niet dat omgekeerd de winkelier op het idee komt om iedereen een andere zak te geven. Een andere oplossing is om de broden vooraf in zakken te laten plaatsen door één persoon. Dit, om de kans op besmetting te verkleinen.

Dagblad Suriname vroeg aan voedseltechnoloog Ricky Stutgard naar zijn zienswijze hierover en Stutgard bevestigt dat de kans op verspreiding kleiner is wanneer één persoon de broden in zakken verpakt. “Wanneer iedereen zijn handen in een zak plaatst om brood te pakken, dan kunnen we stoppen met social distance”, stelt Stutgard. “Als iemand besmet is, raakt iedereen daarna besmet.” De voedseltechnoloog zegt dat winkeliers voorlichting moeten krijgen om zulke praktijken achterwege te laten. Volgens Stutgard heeft dit met onwetendheid te maken. Tegelijkertijd onderstreept de voedseltechnoloog dat bepaalde mensen het Coronavirus serieuzer gaan nemen en minder nonchalant gedrag gaan vertonen.
RB

error: Kopiëren mag niet!