Misiekaba: ‘AKB niet verhoogd’

Het afgelopen week heeft een loting door het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) plaatsgevonden om de volgorde voor de betaling van het Algemeen Kinderbijslag (AKB) per district te bepalen. Dit is gedaan om belanghebbenden duidelijkheid te verschaffen wanneer hun district aan de beurt komt en waardoor het ministerie niet wordt platgebeld. Jammer genoeg beschikt Sozavo niet over de capaciteit om de betaling simultaan in alle districten te laten plaatsvinden. Er zijn loten getrokken voor 8 districten. Besloten is wel om te starten met de districten Paramaribo en Sipaliwini. “In Paramaribo hebben we de grootste groep aan mensen die voor AKB in aanmerking komen. Het zijn veelal moeders, maar soms zijn het ook vaders die de AKB komen halen. Van de ongeveer 62.000 huishoudens, zijn 17.000 van Paramaribo. De Coronacrisis heeft in Paramaribo ook de grootste impact gehad. Nu al weten we dat mensen hun werk hebben verloren en kleine bedrijven ook in problemen komen. Simultaan nemen we Sipaliwini mee, omdat dit over het algemeen het meest achtergesteld gebied is. Daar hebben we veel kwetsbare mensen en de moeders werken over het algemeen niet”, aldus Sozavo-minister Andre Misiekaba tegenover journalisten. Na Paramaribo en Sipaliwini, zullen in volgorde Nickerie, Coronie, Commewijne, Para, Saramacca, Brokopondo, Wanica en Marowijne aan de beurt komen. Als alles goed zit, wordt volgende week gestart met de uitbetaling in Paramaribo en Sipaliwini. De loten werden op een transparante wijze door schoolkinderen getrokken. De bewindsman benadrukte dat bij de uitbetaling alle voorzorgsmaatregelen met betrekking tot de bestrijding van het Coronavirus in acht zullen worden genomen. Daaronder valt vooral de 2 meter sociale afstand.

Uitbetaling gaat langer duren

Misiekaba benadrukte dat tot op dit moment bij hem niet bekend is of de regering het AKB zal verhogen. De betaling zal dus SRD 50 per kind zijn met een maximaal aantal van vier kinderen per huishouden, conform het systeem van vorig jaar. De minister stelt dat de verhoging wel is besproken in het kader van het Coronavirus, maar dat het eindbesluit bij de president ligt. Er wordt nog gekeken naar het noodfonds. De uitdaging is groot om de uitbetalings snel af te ronden. Maar gezien de maatregelen in verband met het virus, zal alles wel langer duren.

Pilotproject betaling via bank

Momenteel draait een pilotproject, waarbij in het ressort Blauwgrond mensen hun gegevens hebben ingediend en hun uitbetaling via de bank hebben kunnen krijgen. “Ik wil zeggen dat het niet vlot is gegaan met het brengen van de gegevens bij ons. Ik denk dat ongeveer 300 mensen hun gegevens hebben ingediend. We zijn bezig te checken of we het moeten verruimen of die 300 mensen alvast via de bank moeten betalen”, benadrukte Misiekaba. Het uiteindelijk doel is om alles soepel te laten verlopen, en dan moet de betaling van AKB via de bank gebeuren. Helaas is het ministerie er nog niet uit.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: