Stress komt soms ook bij kinderen voor

“Stress is iets dat vaak voorkomt bij volwassenen, maar soms ook bij kinderen. Vooral nu”, zegt psycholoog Ellis Knoppe. Zij geeft aan dat men drie vormen van stress kan ervaren, namelijk spannende, frustrerende en schadelijke stress. De spannende stress is een positieve vorm van stress. Het helpt je goed te presteren en extra alert te zijn in bepaalde situaties. De frustrerende stress treedt op onder omstandigheden die frustraties oproepen. De schadelijke stress ten slotte is de ernstigste soort. In deze perioden maken kinderen, waaronder kinderen tussen de leeftijdsklassen van 5 tot 17 jaar de frustrerende stress mee, zegt Knoppe. “De ene groep kinderen mist de school, vooral de vrienden, terwijl de andere groep blij is dat er geen school is. Deze groep kan aan de andere kant wel niet verwerken om binnenshuis te blijven. Uiteindelijk is stress gewoon spanning. Het lichaam heeft altijd een beetje spanning nodig om goed te kunnen functioneren.

Deze spanning zorgt er namelijk voor dat het lichaam klaar is voor actie. Pas wanneer er op de lange termijn te veel spanning aanwezig is, kan dit leiden tot klachten. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen een deadline die er niet gehaald wordt of een levensbedreigende situatie. Stress help het lichaam door zich klaar te maken om te vechten of te vluchten.” Een oplettende ouder kan gelijk weten wanneer zijn of haar kind stress heeft. “Door te volgen wat hij of zij doen, heb je het zo snel in de gaten.” De psycholoog adviseert om altijd goed in beweging te blijven. “Hou het kind bezig. Geef hem of haar genoeg aandacht. Het neemt wel veel, maar om bepaalde spanningen te voorkomen is het heel goed dat te doen.”

TM

error: Kopiëren mag niet!