Avondklok geldt niet voor zwervers

De binnenstad, het handelscentrum, is al jaren gedurende de avonduren als het ware uitgestorven. Je kan voetbal op straat spelen, zo stil is het. De meeste pandeigenaren wonen nu in de woonwijken rond de stad. Slechts een handjevol personen woont nog in hartje Paramaribo. De avondklok die in verband met het Coronavirus werd ingesteld heeft ervoor gezorgd dat gedurende de avonduren op de dak- en thuislozen, patrouillerende politie en andere veiligheidsmensen na, als het ware geen kip de straat opgaat.

Watermolenstraat

Op het kruispunt van de Watermolenstraat en de Waterkant, daar bij de Platte Brug, werd met een derde generatiebewoner van die buurt in de hoofdstad van gedachten gewisseld over de verandering die hij vanaf zijn jeugdjaren in de omgeving heeft meegemaakt. “Ik ben hier geboren en getogen. Ik kan mij bijvoorbeeld Maxi Linder nog goed herinneren. Zij was een vaste klant. Hier kocht zij haar broden voor haar vele honden. De omgeving wordt beschouwd als een roze buurt, een prostitutie- en hoerengebied, werkterrein voor junkies en ander duister nachtvolk. De tijden veranderen. Het aantal straatprostituees, dat hier flaneerde is bijna doodgebloed.”

Geen gratis logies voor zwervers

“De avondklok heeft ervoor gezorgd, dat er gedurende de avonduren heel stil is. Als ik mijn zaak gesloten heb, kom ik niet meer naar buiten. Gedurende de avondklok heb ik op balkon gezeten. Het enige wat ik zag, waren de zwervers. Zo nu en dan komt er een politiepatrouille langs. Ze gunnen de zwervers geen blik. De politie kan volgens mij ook niets doen. De zwervers hebben geen huis of dak boven hun hoofd. Als je ze oppakt, kunnen ze nergens naartoe. Je zou ze elke avond van de straat moeten verwijderen en gratis logies bieden in een of ander cellenhuis.”

Uitwijkplaatsen

“De tippelaarsters en hun gevolg hebben zich verplaatst naar andere buurten. Het laagste allooi houdt zich wel nog op in de omgeving, daar bij de markt, waar de particuliere bushouders hun standplaats hadden en aan de Waterkant. Waarschijnlijk valt daar meer te beleven en brengt het scharrelen daar meer op”.

Apotheek Jamaludin ingenomen

Een andere ondernemer die in de buurt handel drijft merkte op: “Ik merk aan het enigszins afgenomen wildplassen, dat er minder asociaalvolk zich beweegt in de omgeving. De urinestank is veel minder. Ik geloof dat vooral Apotheek R. Jamaludin, wiens voorgevel wordt gebruikt als pispaal, ingenomen is met de afname van het ongure volk in de buurt. De apotheker tracht dagelijks met emmers vol verdunde creoline en lysol de stank te verdrijven en de plaats te ontsmetten.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: